Hemoroizi, Tratament hemoroizi

Cu privire la aceasta afectiune a hemoroizilor au fost realizate cercetari inca din cele mai vechi timpuri (Hippocrate, Celse, Äeticus), practicandu-se solutii si tratamente ce constau in cauterizare sau ligaturi. Termenul isi are izvorul in greaca veche de la “haima” = sange si “thoos” = scurgere , ce s-ar putea traduce prin “hemoragie”.
In urma numeroaselor cercetari s-a ajuns la concluzia ca hemoroizii nu sunt altceva decat dilatatii de tip varicos ale venelor anorectale, asemanator varicelor de la membrele inferioare si ca nu devin entitati patologice decat in situatia in care se manifesta clinic prin semne, in rest, fiind considerate fenomene morfologice absolut normale.
Aceste dilatatii venoase anale numite hemoroizi devin entitati patologice numai ca urmare a actiunii unor factori patologici care pot fi infectiosi, disendocrini, functionali ori dismetabolici. Ca urmare a actiunii acestor factori se constata alterarea structurii si troficitatii peretelui venelor hemoroidale, fapt ce determina aparitia boli si implicit transformarea dilatatiilor venoase normale in dilatatii patologice.
Hemoroizii apar dupa varsta de 30 de ani datorita deteriorarii tesutului musculo-fibro-elastic, lucru care determina o mobilitate anormala a mijloacelor de fixare a acestora. Datorita presiunii intrarectala crescute, tesutul de fixare se poate rupe, permitand prolabarea (deplasarea) de hemoroizi interni la nivelul canalului anal. Simptomele aparute ca urmare a acestei afectiuni sunt prolapsul si sangerarile.
Boala provocata de hemoroizi prezinta perioade in care simptomele caracteristice sunt prezente si perioade de liniste. Manifestarea bolii nu prezinta o corespondenta intre dimensiunea si manifstarea clinica a hemoroizilor. Marimea acesora fiind independenta de manifestarea simptomelor specificate. Boala hemoroidala prezinta mai multe stadii, clasificate in 4 grade, de-a lungul carora pot aparea o serie de complicatii, clasificate la randul lor in dureroase supurative, hemoragice, si complicatii diverse (de tipul polipilor sau pseudopolipilor hemoroidali).

Ca tratament al afectiunii hemoroizi avem pe cel medicamentos, chirurgical si non-chirurgical (instrumental). Aceste tratamente au mai mult scopul de a fragiliza mucoasa si de a influenta mobilizarea hemoroizilor, decat scopul de a-i indeparta. In prezent sunt utilizate o multime de metode de rezolvare a siptomelor aparute, printre care amintim: scleroterapia, ligatura cu benzi elastice, fotocoagularea in infrarosu, crioterapia, ligatura arteriala hemoroidala, hemoroidoliza galvanica, yag laser–fotocoagulare, diatermocoagularea monopolara, diatermocoagularea bipolara.

Hemoroizi - tratament fara operatie

Tratarea hemoroizilor va avea loc doar in situatia manifestarilor clinice, rolul hemoroizilor fiind de altfel unui bine stabilit. Exista mai multe metode de tratament pentru hemoroizi, pe baza de medicamente, instrumentale si chirurgicale. La clinica noastra tramentele se realizaza utilizand tehnici nonchirurgicale, oferind pacientului avantajul unei vindecari rapide si eficiente. Experienta personalului medical de elita de care dispunem sta la baza reusitei in rezolvarea cazurilor de hemoroizi prin tratamente fara operatie, satisfactia pacientului fiind unul din principiile care sta la baza functionarii Proctoclinic. Mai multe detalii despre tratamentul bolii hemoroidale puteti gasi pe pagina intitulata tratament hemoroizi din cadrul sectiunii servicii.

Ce sunt hemoroizii ?

Afectiunea legata de hemoroizi este una foarte veche si isi are radacina in greaca provenind din cuvantul hemoragie. Ca si tratamente in tratarea de hemoroizi se recomanda cauterizarea sau ligaturile.
Boala provine de la anumite dilatatii ale venelor anorectale, dilatatii asemanatoare varicelor si care devin patologice din momentul aparitiei simptomelor, in rest acesti hemoroizi fiind fenomene absolut normale.
Dilatatiile venoase devin patologice ca urmare a actiunii unor factori infectiosi, disendocrini, dismetabolici sau functionali. Odata cu actiunea acestor factori apar alterari de structura si troficitate ale peretelui dilatatiilor venoase – hemoroizi.
Ca si simptome ale acestei deplasari putem avea prolapsul si sangerarile. In cazul afectiunilor cu hemoroizi, persoanele afectate pot prezenta si perioade de criza dar si perioade de liniste. Boala hemoroizilor nu prezinta o legatura intre marimea acestora si simptomele bolii, manifestarea bolii nedepinzand de marimea hemoroizilor.
Hemoroizii pot aparea chiar de la varsta de 29-30 de ani din cauza deteriorarii suportului de sustinere, fapt ce determina o mobilitate anormala a acestora. De cele mai multe ori din cazua presiunii intrarectale ridicate, suportul acestora se poate rupe ducand la deplasarea de hemoroizi in interiorul canalului anal.

Hemoroizi - motivele aparitiei

Cauza principala a aparitiei hemoroizilor este deteriorarea tesutului de sustinere, prolapsul fiind unul dintre simptomele caracteristice bolii hemoroizi. Fondul genetic este un factor foarte important, acesta contribuind la aparitia acestui fenomen. Netratata, boala hemoroii poate duca la complicatii de nedorit pentru pacieent, complicatii de tip supurativ sau hemoragic insotite de senzatii de durere profunda. Despre gradele de evolutie ale bolii puteti citi mai multe detalii pe pagina hemoroizi a site-ului nostru.

 
 
Clinica   |    Echipa   |    Aparatura   |    Articole   |    Emisiuni TV
     

Articole

Regimul igieno-dietetic in bolile proctologice

Constipatia (definita ca un scaun prea mare, prea tare sau prea rar) este una dintre cauzele majore a multor afectiuni proctologice precum ar fi: hemoroizii interni patologici, fisura anala, ulcerul rectal, trombozele hemoroidale externe, tromboflebita hemoroidala, etc.  Alte conditii patologice sunt favorizate de consipatie si un regim alimentar incorect: divericuloza si diverticulita colonica, polipii colonici, cancerul colorectal, hipercolesterolemia, etc.

Cel mai frecvent constipatia este consecinta unei alimentaii incorecte in primul rind, dar un stil de viata sedentar contribuie la agravarea acesteia. In rare situatii, constipatia are cauze organice, nelegate de alimenatie, dar aceasta categorie redusa nu face obiectul acestei prezentari, urmind a fi abordata intr-o lucrare viitoare.

Un regim alimentar corect presupune un aport alimentar echilibrat atit cantitativ cit si calitativ  si un aport lichidian suficient.

Strict din punct de vedere a constipatiei, aportul de fibre vegetale (fibre alimentare) solubile si insolubile este de o importanta fundamentala pentru obtinerea unui scaun corect. Aceste fibre alimentare se gasesc in cantitati variabile in produsele de origine vegetala. Ca regula generala acestea trebuiesc consumate cit mai putin preparate termic, intr-o forma cit mai apropiata de cea naturala (de exemplu fructele care se pot minca cu coaja trebuie mincate cu coaja). Fulgii de cereale (ovaz, secara) contin cantitati mari de fibre. Deasemenea produsele din faina integrala au un aport ridicat de fibre. Cerealele dulci, produsele din faina alba, prin prelucrare, si-au pierdut o mare parte din nutrienti nefiind recomandate in exces intr-o dieta normala, aducind multe calorii “goale” din punct de vedere nutritional. Trebuiesc evitate alimentele uscate, sau cele cunoscute a favoriza constipatia (gen cascavaluri, brinzeturi uscate, masline, banane, orez, etc). Se recomanda a avea 2 mese exclusiv de vegetale zilnic.

Cantitatea de lichide ingerata zilnic ar trebui sa fie la nivelul a 2 – 2,5 l/zi, pe cit posibil relativ uniform repartizata pe parcursul zilei. In cazul persoanelor active fizic si in conditii de temeraturi ridicate aceasta cantitate trebuie sa fie mai mare pentru a compensa pierderile prin transpiratie in cadrul procesului de termoreglare a organismului. Sunt de evitat lichidele hiperosmolare gen sucuri indulcite care in final deshidrateaza organismul, pe linga efectul nefast al zaharului continut precum si bauturile alcoolice care prin favorizarea diurezei vor avea ca efect final deshidratarea organismului.

Miscarea (macar o ora de mers pe jos zilnic) contribuie la un tranzit intestinal normal, fiind un factor absolut necesar unei vieti sanatoase. Sedentarismul prelungit (stat pe scaun, in masina, in picioare) trebuie evitat.

Desi nu au legatura cu constipatia, condimentele picante, mustarul, usturoiul trebuiesc consumate cu moderatie in cazul bolilor proctologice, iar uneori chiar evitate (de exemplu in cazul fisurii anale).

In concluzie, un regim alimentar corect, o viata sanatoasa , evitarea abuzurilor alimentare por preveni aparitia unor boli proctologice neplacute dar sunt si o conditie a unor rezultate favorabile ale tratamentului.Alte articole :
- Regimul igieno-dietetic in bolile proctologice
- Tratamentul modern al fistulei perianale
- HOTNEWS.RO
- Tratamentul modern al bolilor anale - Almanah Medical.ro