Hemoroizi, Tratament hemoroizi

Cu privire la aceasta afectiune a hemoroizilor au fost realizate cercetari inca din cele mai vechi timpuri (Hippocrate, Celse, Äeticus), practicandu-se solutii si tratamente ce constau in cauterizare sau ligaturi. Termenul isi are izvorul in greaca veche de la “haima” = sange si “thoos” = scurgere , ce s-ar putea traduce prin “hemoragie”.
In urma numeroaselor cercetari s-a ajuns la concluzia ca hemoroizii nu sunt altceva decat dilatatii de tip varicos ale venelor anorectale, asemanator varicelor de la membrele inferioare si ca nu devin entitati patologice decat in situatia in care se manifesta clinic prin semne, in rest, fiind considerate fenomene morfologice absolut normale.
Aceste dilatatii venoase anale numite hemoroizi devin entitati patologice numai ca urmare a actiunii unor factori patologici care pot fi infectiosi, disendocrini, functionali ori dismetabolici. Ca urmare a actiunii acestor factori se constata alterarea structurii si troficitatii peretelui venelor hemoroidale, fapt ce determina aparitia boli si implicit transformarea dilatatiilor venoase normale in dilatatii patologice.
Hemoroizii apar dupa varsta de 30 de ani datorita deteriorarii tesutului musculo-fibro-elastic, lucru care determina o mobilitate anormala a mijloacelor de fixare a acestora. Datorita presiunii intrarectala crescute, tesutul de fixare se poate rupe, permitand prolabarea (deplasarea) de hemoroizi interni la nivelul canalului anal. Simptomele aparute ca urmare a acestei afectiuni sunt prolapsul si sangerarile.
Boala provocata de hemoroizi prezinta perioade in care simptomele caracteristice sunt prezente si perioade de liniste. Manifestarea bolii nu prezinta o corespondenta intre dimensiunea si manifstarea clinica a hemoroizilor. Marimea acesora fiind independenta de manifestarea simptomelor specificate. Boala hemoroidala prezinta mai multe stadii, clasificate in 4 grade, de-a lungul carora pot aparea o serie de complicatii, clasificate la randul lor in dureroase supurative, hemoragice, si complicatii diverse (de tipul polipilor sau pseudopolipilor hemoroidali).

Ca tratament al afectiunii hemoroizi avem pe cel medicamentos, chirurgical si non-chirurgical (instrumental). Aceste tratamente au mai mult scopul de a fragiliza mucoasa si de a influenta mobilizarea hemoroizilor, decat scopul de a-i indeparta. In prezent sunt utilizate o multime de metode de rezolvare a siptomelor aparute, printre care amintim: scleroterapia, ligatura cu benzi elastice, fotocoagularea in infrarosu, crioterapia, ligatura arteriala hemoroidala, hemoroidoliza galvanica, yag laser–fotocoagulare, diatermocoagularea monopolara, diatermocoagularea bipolara.

Hemoroizi - tratament fara operatie

Tratarea hemoroizilor va avea loc doar in situatia manifestarilor clinice, rolul hemoroizilor fiind de altfel unui bine stabilit. Exista mai multe metode de tratament pentru hemoroizi, pe baza de medicamente, instrumentale si chirurgicale. La clinica noastra tramentele se realizaza utilizand tehnici nonchirurgicale, oferind pacientului avantajul unei vindecari rapide si eficiente. Experienta personalului medical de elita de care dispunem sta la baza reusitei in rezolvarea cazurilor de hemoroizi prin tratamente fara operatie, satisfactia pacientului fiind unul din principiile care sta la baza functionarii Proctoclinic. Mai multe detalii despre tratamentul bolii hemoroidale puteti gasi pe pagina intitulata tratament hemoroizi din cadrul sectiunii servicii.

Ce sunt hemoroizii ?

Afectiunea legata de hemoroizi este una foarte veche si isi are radacina in greaca provenind din cuvantul hemoragie. Ca si tratamente in tratarea de hemoroizi se recomanda cauterizarea sau ligaturile.
Boala provine de la anumite dilatatii ale venelor anorectale, dilatatii asemanatoare varicelor si care devin patologice din momentul aparitiei simptomelor, in rest acesti hemoroizi fiind fenomene absolut normale.
Dilatatiile venoase devin patologice ca urmare a actiunii unor factori infectiosi, disendocrini, dismetabolici sau functionali. Odata cu actiunea acestor factori apar alterari de structura si troficitate ale peretelui dilatatiilor venoase – hemoroizi.
Ca si simptome ale acestei deplasari putem avea prolapsul si sangerarile. In cazul afectiunilor cu hemoroizi, persoanele afectate pot prezenta si perioade de criza dar si perioade de liniste. Boala hemoroizilor nu prezinta o legatura intre marimea acestora si simptomele bolii, manifestarea bolii nedepinzand de marimea hemoroizilor.
Hemoroizii pot aparea chiar de la varsta de 29-30 de ani din cauza deteriorarii suportului de sustinere, fapt ce determina o mobilitate anormala a acestora. De cele mai multe ori din cazua presiunii intrarectale ridicate, suportul acestora se poate rupe ducand la deplasarea de hemoroizi in interiorul canalului anal.

Hemoroizi - motivele aparitiei

Cauza principala a aparitiei hemoroizilor este deteriorarea tesutului de sustinere, prolapsul fiind unul dintre simptomele caracteristice bolii hemoroizi. Fondul genetic este un factor foarte important, acesta contribuind la aparitia acestui fenomen. Netratata, boala hemoroii poate duca la complicatii de nedorit pentru pacieent, complicatii de tip supurativ sau hemoragic insotite de senzatii de durere profunda. Despre gradele de evolutie ale bolii puteti citi mai multe detalii pe pagina hemoroizi a site-ului nostru.

 
 
Consult   |    Tratament   |    Colonoscopie   |    Endoscopie   |    Preturi
     



Tratament fisura anala

TRATAMENTUL FISURII ANALE

Fisura anala poate evolua in aproximativ 50 % din cazuri catre o vindecare spontana. Evolutia naturala in celelalte cazuri este insa spre cronicizare, suprainfectare, aparitia si dezvoltarea granulomului sentinela si a papilei hipertrofice (surse secundare de durere), astfel incat de cele mai multe ori tratamentul devine imperios necesar.

Tratamentul medical reprezinta intotdeauna prima alegere; el poate aduce vindecarea in peste 80 % din cazuri si urmareste suprimarea durerii si contracturii sfincteriene. Scopul tratamentului este deci de a intrerupe cercul vicios constipatie – durere – contractura sfincteriana – constipatie secundara. Uzul topicelor antihemoroidale este proscris, intrucat nu pot aduce vindecarea si predispun la alergii de contact, iar folosirea supozitoarelor va conduce chiar la intretinerea bolii prin microtraumatismele care vor declansa, prin intermediul durerii, cercul vicios caracteristic.

Cercul vicios al fisurii anale


Cercul vicios al fisurii anale

O alta cale a tratamentului conservator este reprezentata de o achizitie de data relativ recenta a terapiei fisurii anale acute si cronice, toxina botulinica. Aceasta este injectata direct in muschiul sfincter intern, unde produce pentru un interval de pana la 3 luni o sfincterotomie clinica, ulterior tonusul muschiului revenind la normal. in aceasta perioada de circa 3 luni, de regula, fisura se vindeca si simptomele dispar.

Toxina botulinica se utilizeaza pe scara larga, in multiple afectiuni, cele mai cunoscute fiind tratamentul ridurilor in chirurgia estetica.

Tratamentul chirurgical reprezinta ultima optiune in terapia fisurii anale, acesta ramanand rezervat fisurilor intratabile prin metode conservatoare, inclusiv toxina botulinica si a celor complicate (fistule, modificari deformizante ale interventiilor anterioare, abcedate, etc.). Uzual sunt folosite doua proceduri:
  • dilatatia anala – procedeul reprezinta o dilatatie ce urmareste ruperea asa-zis controlata ( in realitate este imposibil de controlat datorita diversitatii umane a pacientilor, fiecare fiind un caz particular), a unei parti din fibrele musculare ale sfincterului intern sub anestezie generala. Ratiunea sa consta in decelarea la unii pacienti a unui grad de fibroza a fibrelor musculare ce nu mai pot fi relaxate, astfel incat fisura este impiedicata sa se inchida. Desi procedeul determina evident ameliorarea sau disparitia simptomatologiei, ea este rar practicata astazi avand in vedere riscul de incontinenta definitiva datorat lipsei de control al ruperii fibrelor sfincteriene interne si posibilitatea lezarii concomitente a sfincterului extern.
  • sfincterotomia interna – scopul interventiei este sectionarea muschiului sfincter intern hipertrofiat, ceea ce va conduce la scaderea tensiunii acestuia si implicit la vindecarea fisurii. Durerile postoperatorii sunt destul de importante desi in general nu mai mari decat cele provocate de fisura insasi, oricare ar fi procedeul (deschis sau inchis). Complicatiile consecutive interventiei pot fi: singerarea, infectia, fistula postoperatorie, incontinenta anala, recidiva sau lipsa vindecarii.