Hemoroizi, Tratament hemoroizi

Cu privire la aceasta afectiune a hemoroizilor au fost realizate cercetari inca din cele mai vechi timpuri (Hippocrate, Celse, Äeticus), practicandu-se solutii si tratamente ce constau in cauterizare sau ligaturi. Termenul isi are izvorul in greaca veche de la “haima” = sange si “thoos” = scurgere , ce s-ar putea traduce prin “hemoragie”.
In urma numeroaselor cercetari s-a ajuns la concluzia ca hemoroizii nu sunt altceva decat dilatatii de tip varicos ale venelor anorectale, asemanator varicelor de la membrele inferioare si ca nu devin entitati patologice decat in situatia in care se manifesta clinic prin semne, in rest, fiind considerate fenomene morfologice absolut normale.
Aceste dilatatii venoase anale numite hemoroizi devin entitati patologice numai ca urmare a actiunii unor factori patologici care pot fi infectiosi, disendocrini, functionali ori dismetabolici. Ca urmare a actiunii acestor factori se constata alterarea structurii si troficitatii peretelui venelor hemoroidale, fapt ce determina aparitia boli si implicit transformarea dilatatiilor venoase normale in dilatatii patologice.
Hemoroizii apar dupa varsta de 30 de ani datorita deteriorarii tesutului musculo-fibro-elastic, lucru care determina o mobilitate anormala a mijloacelor de fixare a acestora. Datorita presiunii intrarectala crescute, tesutul de fixare se poate rupe, permitand prolabarea (deplasarea) de hemoroizi interni la nivelul canalului anal. Simptomele aparute ca urmare a acestei afectiuni sunt prolapsul si sangerarile.
Boala provocata de hemoroizi prezinta perioade in care simptomele caracteristice sunt prezente si perioade de liniste. Manifestarea bolii nu prezinta o corespondenta intre dimensiunea si manifstarea clinica a hemoroizilor. Marimea acesora fiind independenta de manifestarea simptomelor specificate. Boala hemoroidala prezinta mai multe stadii, clasificate in 4 grade, de-a lungul carora pot aparea o serie de complicatii, clasificate la randul lor in dureroase supurative, hemoragice, si complicatii diverse (de tipul polipilor sau pseudopolipilor hemoroidali).

Ca tratament al afectiunii hemoroizi avem pe cel medicamentos, chirurgical si non-chirurgical (instrumental). Aceste tratamente au mai mult scopul de a fragiliza mucoasa si de a influenta mobilizarea hemoroizilor, decat scopul de a-i indeparta. In prezent sunt utilizate o multime de metode de rezolvare a siptomelor aparute, printre care amintim: scleroterapia, ligatura cu benzi elastice, fotocoagularea in infrarosu, crioterapia, ligatura arteriala hemoroidala, hemoroidoliza galvanica, yag laser–fotocoagulare, diatermocoagularea monopolara, diatermocoagularea bipolara.

Hemoroizi - tratament fara operatie

Tratarea hemoroizilor va avea loc doar in situatia manifestarilor clinice, rolul hemoroizilor fiind de altfel unui bine stabilit. Exista mai multe metode de tratament pentru hemoroizi, pe baza de medicamente, instrumentale si chirurgicale. La clinica noastra tramentele se realizaza utilizand tehnici nonchirurgicale, oferind pacientului avantajul unei vindecari rapide si eficiente. Experienta personalului medical de elita de care dispunem sta la baza reusitei in rezolvarea cazurilor de hemoroizi prin tratamente fara operatie, satisfactia pacientului fiind unul din principiile care sta la baza functionarii Proctoclinic. Mai multe detalii despre tratamentul bolii hemoroidale puteti gasi pe pagina intitulata tratament hemoroizi din cadrul sectiunii servicii.

Ce sunt hemoroizii ?

Afectiunea legata de hemoroizi este una foarte veche si isi are radacina in greaca provenind din cuvantul hemoragie. Ca si tratamente in tratarea de hemoroizi se recomanda cauterizarea sau ligaturile.
Boala provine de la anumite dilatatii ale venelor anorectale, dilatatii asemanatoare varicelor si care devin patologice din momentul aparitiei simptomelor, in rest acesti hemoroizi fiind fenomene absolut normale.
Dilatatiile venoase devin patologice ca urmare a actiunii unor factori infectiosi, disendocrini, dismetabolici sau functionali. Odata cu actiunea acestor factori apar alterari de structura si troficitate ale peretelui dilatatiilor venoase – hemoroizi.
Ca si simptome ale acestei deplasari putem avea prolapsul si sangerarile. In cazul afectiunilor cu hemoroizi, persoanele afectate pot prezenta si perioade de criza dar si perioade de liniste. Boala hemoroizilor nu prezinta o legatura intre marimea acestora si simptomele bolii, manifestarea bolii nedepinzand de marimea hemoroizilor.
Hemoroizii pot aparea chiar de la varsta de 29-30 de ani din cauza deteriorarii suportului de sustinere, fapt ce determina o mobilitate anormala a acestora. De cele mai multe ori din cazua presiunii intrarectale ridicate, suportul acestora se poate rupe ducand la deplasarea de hemoroizi in interiorul canalului anal.

Hemoroizi - motivele aparitiei

Cauza principala a aparitiei hemoroizilor este deteriorarea tesutului de sustinere, prolapsul fiind unul dintre simptomele caracteristice bolii hemoroizi. Fondul genetic este un factor foarte important, acesta contribuind la aparitia acestui fenomen. Netratata, boala hemoroii poate duca la complicatii de nedorit pentru pacieent, complicatii de tip supurativ sau hemoragic insotite de senzatii de durere profunda. Despre gradele de evolutie ale bolii puteti citi mai multe detalii pe pagina hemoroizi a site-ului nostru.

 
 
Clinica   |    Echipa   |    Aparatura   |    Articole   |    Emisiuni TV
     

Mirela Elena Tache

Mirela Elena Tache

Mirela Elena Tache1999-2004 medic rezident diabet zaharat , nutritie si boli metabolice , Institutul National "Nicolae Paulescu"
Din 2004 medic specialist diabet zaharat , nutritie si boli metabolice , Spitalul Clinic" Nicolae Malaxa"
Din 2010 medic primar diabet zaharat , nutritie si boli metabolice , Spitalul Clinic" Nicolae Malaxa"

Cursuri postuniversitare

 • The 2 nd World Congress on "Controversies to Consensus in Diabetes , Obesity and Hypertension" , Barcelona , 2008
 • Primul Congres al Societatii de Nutritie din Romania , Iasi , 2006
 • Simpozionul "Steatoza hepatica non-alcoolica" , Bucuresti , 2006
 • Simpozionul " Risc global-Protectie globala", Bucuresti , 2005
 • Cursul "Reducerea Riscului Rezidual" , Societatea Romana de Cardiologie , Bucuresti, 2010
 • Conferinta Nationala de Aterotromboza, Bucuresti , 2006 , 2008 , 2009
 • The 69-th Scientific Session of American Diabetes Association , New Orleans , US ,2009
 • The 44-th Annual Meeting of the European Association for the Study of Diabetes, Roma , 2008
 • Simpozionul "Diabetul zaharat-boala vasculara" Bucuresti , 2005
 • The 43-rd Annual Meeting of the European Association fo the Study of Diabetes , Amsterdam, 2007
 • Symposium of the Federation of International Danube-Symposia on Diabetes, Cluj , 2010

Membru al unor societati stiintifice

Membru al Societatii Romane de Diabet , Nutritie , Boli Metabolice
Membru al Colegiului Medicilor din Romania

Activitate stiintifica

 1. "Folosirea Sistemului SINCRODIAB în investigarea problemelor piciorului diabetic pe baza indicatorilor declaraţiei de la St. Vincent." , Bucuresti, 2000
 2. "Date preliminarii privind statusul antioxidant la pacienţii cu diabet zaharat"
 3. "Caracteristicile fenotipice ale pacienţilor cu diabet zaharat tip 1 în funcţie de vârsta la debut."
 4. "Evaluarea statusului antioxidant la pacienţii diabetici", Congresul Federatiei Romane de Diabet , 2003
 5. "Fenotipul hipertrigliceridemiilor la pacienţii cu diabet zaharat tip 2."
 6. "Fenotipul pacienţilor cu diabet zaharat tip 2 hipertensivi vs. normotensivi."
 7. "Testul de toleranţă la insulină în diferite tipuri de diabet zaharat."
 8. "Ritmul şi mărimea câştigului ponderal: corelaţii clinice şi biochimice între diabetul la normoponderali, supraponderali şi obezi."
 9. "Tipuri de diete hipocalorice – rolul lor la pacientii diabetici tip 2 obezi - studiu clinic."
 10. "Hipoglicemia, factori de risc, prevenire.Studiu pe un grup de pacienti varstnici cu diabet zaharat tip 2."
 11. "Evaluarea statusului antioxidant la pacientii diabetici"- studiu largit
 12. "Assessment of Performance of Commonly Used DeliverySystems in Patients with Type 2 Diabetes in an Outpatient Setting", Sibiu ,2008.