Hemoroizi, Tratament hemoroizi

Cu privire la aceasta afectiune a hemoroizilor au fost realizate cercetari inca din cele mai vechi timpuri (Hippocrate, Celse, Äeticus), practicandu-se solutii si tratamente ce constau in cauterizare sau ligaturi. Termenul isi are izvorul in greaca veche de la “haima” = sange si “thoos” = scurgere , ce s-ar putea traduce prin “hemoragie”.
In urma numeroaselor cercetari s-a ajuns la concluzia ca hemoroizii nu sunt altceva decat dilatatii de tip varicos ale venelor anorectale, asemanator varicelor de la membrele inferioare si ca nu devin entitati patologice decat in situatia in care se manifesta clinic prin semne, in rest, fiind considerate fenomene morfologice absolut normale.
Aceste dilatatii venoase anale numite hemoroizi devin entitati patologice numai ca urmare a actiunii unor factori patologici care pot fi infectiosi, disendocrini, functionali ori dismetabolici. Ca urmare a actiunii acestor factori se constata alterarea structurii si troficitatii peretelui venelor hemoroidale, fapt ce determina aparitia boli si implicit transformarea dilatatiilor venoase normale in dilatatii patologice.
Hemoroizii apar dupa varsta de 30 de ani datorita deteriorarii tesutului musculo-fibro-elastic, lucru care determina o mobilitate anormala a mijloacelor de fixare a acestora. Datorita presiunii intrarectala crescute, tesutul de fixare se poate rupe, permitand prolabarea (deplasarea) de hemoroizi interni la nivelul canalului anal. Simptomele aparute ca urmare a acestei afectiuni sunt prolapsul si sangerarile.
Boala provocata de hemoroizi prezinta perioade in care simptomele caracteristice sunt prezente si perioade de liniste. Manifestarea bolii nu prezinta o corespondenta intre dimensiunea si manifstarea clinica a hemoroizilor. Marimea acesora fiind independenta de manifestarea simptomelor specificate. Boala hemoroidala prezinta mai multe stadii, clasificate in 4 grade, de-a lungul carora pot aparea o serie de complicatii, clasificate la randul lor in dureroase supurative, hemoragice, si complicatii diverse (de tipul polipilor sau pseudopolipilor hemoroidali).

Ca tratament al afectiunii hemoroizi avem pe cel medicamentos, chirurgical si non-chirurgical (instrumental). Aceste tratamente au mai mult scopul de a fragiliza mucoasa si de a influenta mobilizarea hemoroizilor, decat scopul de a-i indeparta. In prezent sunt utilizate o multime de metode de rezolvare a siptomelor aparute, printre care amintim: scleroterapia, ligatura cu benzi elastice, fotocoagularea in infrarosu, crioterapia, ligatura arteriala hemoroidala, hemoroidoliza galvanica, yag laser–fotocoagulare, diatermocoagularea monopolara, diatermocoagularea bipolara.

Hemoroizi - tratament fara operatie

Tratarea hemoroizilor va avea loc doar in situatia manifestarilor clinice, rolul hemoroizilor fiind de altfel unui bine stabilit. Exista mai multe metode de tratament pentru hemoroizi, pe baza de medicamente, instrumentale si chirurgicale. La clinica noastra tramentele se realizaza utilizand tehnici nonchirurgicale, oferind pacientului avantajul unei vindecari rapide si eficiente. Experienta personalului medical de elita de care dispunem sta la baza reusitei in rezolvarea cazurilor de hemoroizi prin tratamente fara operatie, satisfactia pacientului fiind unul din principiile care sta la baza functionarii Proctoclinic. Mai multe detalii despre tratamentul bolii hemoroidale puteti gasi pe pagina intitulata tratament hemoroizi din cadrul sectiunii servicii.

Ce sunt hemoroizii ?

Afectiunea legata de hemoroizi este una foarte veche si isi are radacina in greaca provenind din cuvantul hemoragie. Ca si tratamente in tratarea de hemoroizi se recomanda cauterizarea sau ligaturile.
Boala provine de la anumite dilatatii ale venelor anorectale, dilatatii asemanatoare varicelor si care devin patologice din momentul aparitiei simptomelor, in rest acesti hemoroizi fiind fenomene absolut normale.
Dilatatiile venoase devin patologice ca urmare a actiunii unor factori infectiosi, disendocrini, dismetabolici sau functionali. Odata cu actiunea acestor factori apar alterari de structura si troficitate ale peretelui dilatatiilor venoase – hemoroizi.
Ca si simptome ale acestei deplasari putem avea prolapsul si sangerarile. In cazul afectiunilor cu hemoroizi, persoanele afectate pot prezenta si perioade de criza dar si perioade de liniste. Boala hemoroizilor nu prezinta o legatura intre marimea acestora si simptomele bolii, manifestarea bolii nedepinzand de marimea hemoroizilor.
Hemoroizii pot aparea chiar de la varsta de 29-30 de ani din cauza deteriorarii suportului de sustinere, fapt ce determina o mobilitate anormala a acestora. De cele mai multe ori din cazua presiunii intrarectale ridicate, suportul acestora se poate rupe ducand la deplasarea de hemoroizi in interiorul canalului anal.

Hemoroizi - motivele aparitiei

Cauza principala a aparitiei hemoroizilor este deteriorarea tesutului de sustinere, prolapsul fiind unul dintre simptomele caracteristice bolii hemoroizi. Fondul genetic este un factor foarte important, acesta contribuind la aparitia acestui fenomen. Netratata, boala hemoroii poate duca la complicatii de nedorit pentru pacieent, complicatii de tip supurativ sau hemoragic insotite de senzatii de durere profunda. Despre gradele de evolutie ale bolii puteti citi mai multe detalii pe pagina hemoroizi a site-ului nostru.

 
 
Clinica   |    Echipa   |    Aparatura   |    Articole   |    Emisiuni TV
     

Dr. Eliza Gangone

DR. Eliza Gangone

Dr. Eliza Gangone


 • Din ian 2001-dec 2007 - Medic rezident chirurgie generala in cadrul Institutului Clinic Fundeni
 • Din ian 2008 – Medic specialist chirurgie generala la Centrul de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic Fundeni Bucuresti

Supraspecializari

 • Curs avansat de specializare in chirurgia laparoscopica digestiva, octombrie 2006, IRCAD/EITS, Strasbourg, Franta
 • Curs avansat de training in chirurgia miniinvaziva, 2006, Franta

Cursuri postuniversitare

 • Actualitati in Chirurgia Generala, Sinaia, Romania, 2002
 • Actualitati in Oncologia Digestiva, al patrulea Simpozion al Sectiunii Romane IASG - Bucuresti, Romania, 2002
 • Curs postuniversitar si simpozion – “ Actualitati in Bolile Ficatului”- Bucuresti, Romania, 2003
 • Curs postuniversitar si simpozion – “ Problema Donatorului si a donarii de organe in Romania”- Bucuresti, 2003
 • Program de pregatire in chirurgia hepatica si transplant hepatic, Bucuresti, 2003-2004
 • Curs cu participare internationala - Romtransplant 2004, Constanta, Romania
 • Al Saselea Simpozion si Curs Postuniversitar al IASG, Actualitati in Diagnosticul si Tratamentul Cancerului Colorectal- Bucuresti, 2004
 • Al Cincilea Curs National de Hepatologie- Bucuresti, 2005
 • Al VII-lea Simpozion si Curs Postuniversitar al Sectiunii Romane a International Gastro-Surgical Club – Actualitati in Chirurgia hepato-bilio-pancreatica si in transplantul hepatic – Bucuresti, 2004
 • Curs de pregatire in chirurgia pancreasului – Iasi,2005
 • Postgraduate Course and the First International Humboldt Workshop on Surgical Research Intra- Abdominal Sepsis: Unresolved issues – Bucuresti, mai 2005
 • Curs international “ Basic Technics in Vascular Anasthomosis and Peripheral Nerve Repair Microsourgery” – Bucuresti, Romania, 2006
 • Cursul National cu tema “ Chirurgia Ficatului” – Oradea, 2006
 • The 8th Symposium and Post-Graduate Course of IASG Romanian Chapter – Actualitati in Chirurgia hepato-bilio-pancreatica si in Transplantul Hepatic – Bucuresti, 2006
 • Curs de pregatire intensiv in chirurgia bilio- pancreatica - Stockholm, Karolinska Institute, Suedia, 2007
 • “Actualitati in chirurgia generala” – Bucuresti, dec. 2007
 • Curs de Formare Continua al Sectiunii Romane IASGO : “Chirurgia Radicala in Cancerul Gastric” - Bucuresti, aprilie 2008-08-06
 • “ Actualitati in Oncologia Digestiva” – Bucuresti, aprilie 2008

Membru al unor societati stiintifice

 • Societatea Romana de Chirurgie - din anul 2001
 • Asociatia Romana pentru Chirurgie Endoscopica si alte tehnici interventionale – din 2003
 • Membru al Colegiului Medicilor din Romania

Activitate stiintifica

 • Lucrari stiintifice publicate si communicate la diverse congrese, in tara si in strainatate
 • 15 participari la congrese si manifestari stiintifice in tara si strainatate ( Franta, Suedia, Egipt )