Fistula - Fibrin Glue
 
 
Clinica   |    Echipa   |    Aparatura   |    Articole   |    Emisiuni TV
     
Fistula - Fibrin Glue

PLOMBAJUL TRAIECTULUI FISTULOS CU SUBSTANTE BIOLOGIC ADEZIVE -FIBRIN GLUE-

Complicaţiile şi sechelele redutabile pe care le presupun intervenţiile chirurgicale clasice în fistulele perianale (considerate până nu de mult ca singura modalitate terapeutică), mai ales în ceea ce priveşte rata mare de recidive dar şi riscul important şi inacceptabil al incontinenţei anale (imposibilitatea reţinerii voluntare a gazelor şi ⁄ sau a materiilor fecale), dar şi al stenozelor, cicatrizării vicioase, a suferinţelor penibile şi îndelungate postoperatorii au determinat o continuă preocupare în descoperirea unor metode alternative care să fie lipsite de aceste inconveniente.

Principii terapeutice

Fistula perianală reprezintă o comunicare anormală între interiorul canalului anal şi pielea regiunii din jurul anusului, apărută ca urmare a evoluţiei complicate a unei infecţii perianale (abces, flegmon) netratate sau tratate incomplet sau incorect.
Această comunicare se prezintă ca un canal (traiectul fistulos) conţinând o supuraţie cronică, care nu are nici o şansă de vindecare spontană datorită reinfectării permanente prin orificiul intern cu microbii conţinuţi inevitabil în materiile fecale.
Desfiinţarea acestui traiect şi ⁄ sau a orificiului intern reprezintă scopul oricărui tratament în fistula perianală.
Intervenţiile chirurgicale care presupun excizii de ţesut pot avea consecinţe destructive mutilante, motiv pentru care ele sunt tot mai mult abandonate în favoarea metodelor conservatoare.
Cercetările recente în biotehnologie au condus la descoperirea materiale biologic adezive, capabile să desfiinţeze traiectul fistulos prin adeziunea ţesuturilor la substanţele respective cu care traiectul fistulos este umplut.
Cea mai folosită este FIBRIN GLUE, a cărei structură este asemănătoare cu cea a cheagului sanguin exceptand globulele sângelui.
Desfiinţarea traiectului fistulos permite vindecarea pacientului în cca. 50-60% din cazuri, fără a traumatiza în nici un fel ţesuturile şi structurile canalului anal, aăa cum se întâmpla în chirurgia clasică.

Metoda : Plombajul fistulei cu Fibrin glue (TISSUCOL)

Fibrin glue (Tissucol), produs de BAXTER, Franţa, este compusă din derivaţi proteici plasmatici, aprotinină şi factori de coagulare (care se amestecă într-o seringă) şi trombină şi clorură de calciu (care se amestecă într-o a doua seringă.

Cele două seringi sunt conectate în paralel în sistem duplojet, combinarea conţinutului celor două seringi făcându-se instantaneu în momentul injectării, ceea ce determină formarea instantanee a fibrinei solide care produce adeziunea ţesuturilor şi, în consecinţă, desfiinţarea traiectului fistulos.Procedeul se desfăşoară în condiţiile cabinetului ambulator de Proctologie, nu necesită anestezie fiind complet nedureros, durează câteva minute şi este foarte accesibil ca cost. Faptul că procedeul nu se atinge de ţesuturile ano-perianale determină absenţa riscului oricăror complicaţii sau sechele, exceptînd rata de eşec de până la 40-50% din cazuri, situaţie în care metoda poate fi repetată sau se recurge la altă modalitate de tratament.

Avantaje

  Procedeul deţine o serie de avantaje importante:
 • Este o metodă minim invazivă care nu presupune modificări anatomice
 • Nu traumatizează ţesuturile
 • Nu există complicaţii
 • 50-60% rată de succes în fistulele simple
 • Ameliorarea simptomatologiei este obţinută rapid
 • Poate fi repetată fără probleme în caz de insucces
 • Nu necesită spitalizare, nu necesită anestezie
 • Nu există durerea postintervenţie, iar recuperarea este extrem de rapidă, pacientul putându-si relua activităţile obişnuite a doua zi
 • Costul procedeului este foarte accesibil