Hemoroizi, Tratament hemoroizi

Cu privire la aceasta afectiune a hemoroizilor au fost realizate cercetari inca din cele mai vechi timpuri (Hippocrate, Celse, Äeticus), practicandu-se solutii si tratamente ce constau in cauterizare sau ligaturi. Termenul isi are izvorul in greaca veche de la “haima” = sange si “thoos” = scurgere , ce s-ar putea traduce prin “hemoragie”.
In urma numeroaselor cercetari s-a ajuns la concluzia ca hemoroizii nu sunt altceva decat dilatatii de tip varicos ale venelor anorectale, asemanator varicelor de la membrele inferioare si ca nu devin entitati patologice decat in situatia in care se manifesta clinic prin semne, in rest, fiind considerate fenomene morfologice absolut normale.
Aceste dilatatii venoase anale numite hemoroizi devin entitati patologice numai ca urmare a actiunii unor factori patologici care pot fi infectiosi, disendocrini, functionali ori dismetabolici. Ca urmare a actiunii acestor factori se constata alterarea structurii si troficitatii peretelui venelor hemoroidale, fapt ce determina aparitia boli si implicit transformarea dilatatiilor venoase normale in dilatatii patologice.
Hemoroizii apar dupa varsta de 30 de ani datorita deteriorarii tesutului musculo-fibro-elastic, lucru care determina o mobilitate anormala a mijloacelor de fixare a acestora. Datorita presiunii intrarectala crescute, tesutul de fixare se poate rupe, permitand prolabarea (deplasarea) de hemoroizi interni la nivelul canalului anal. Simptomele aparute ca urmare a acestei afectiuni sunt prolapsul si sangerarile.
Boala provocata de hemoroizi prezinta perioade in care simptomele caracteristice sunt prezente si perioade de liniste. Manifestarea bolii nu prezinta o corespondenta intre dimensiunea si manifstarea clinica a hemoroizilor. Marimea acesora fiind independenta de manifestarea simptomelor specificate. Boala hemoroidala prezinta mai multe stadii, clasificate in 4 grade, de-a lungul carora pot aparea o serie de complicatii, clasificate la randul lor in dureroase supurative, hemoragice, si complicatii diverse (de tipul polipilor sau pseudopolipilor hemoroidali).

Ca tratament al afectiunii hemoroizi avem pe cel medicamentos, chirurgical si non-chirurgical (instrumental). Aceste tratamente au mai mult scopul de a fragiliza mucoasa si de a influenta mobilizarea hemoroizilor, decat scopul de a-i indeparta. In prezent sunt utilizate o multime de metode de rezolvare a siptomelor aparute, printre care amintim: scleroterapia, ligatura cu benzi elastice, fotocoagularea in infrarosu, crioterapia, ligatura arteriala hemoroidala, hemoroidoliza galvanica, yag laser–fotocoagulare, diatermocoagularea monopolara, diatermocoagularea bipolara.

Hemoroizi - tratament fara operatie

Tratarea hemoroizilor va avea loc doar in situatia manifestarilor clinice, rolul hemoroizilor fiind de altfel unui bine stabilit. Exista mai multe metode de tratament pentru hemoroizi, pe baza de medicamente, instrumentale si chirurgicale. La clinica noastra tramentele se realizaza utilizand tehnici nonchirurgicale, oferind pacientului avantajul unei vindecari rapide si eficiente. Experienta personalului medical de elita de care dispunem sta la baza reusitei in rezolvarea cazurilor de hemoroizi prin tratamente fara operatie, satisfactia pacientului fiind unul din principiile care sta la baza functionarii Proctoclinic. Mai multe detalii despre tratamentul bolii hemoroidale puteti gasi pe pagina intitulata tratament hemoroizi din cadrul sectiunii servicii.

Ce sunt hemoroizii ?

Afectiunea legata de hemoroizi este una foarte veche si isi are radacina in greaca provenind din cuvantul hemoragie. Ca si tratamente in tratarea de hemoroizi se recomanda cauterizarea sau ligaturile.
Boala provine de la anumite dilatatii ale venelor anorectale, dilatatii asemanatoare varicelor si care devin patologice din momentul aparitiei simptomelor, in rest acesti hemoroizi fiind fenomene absolut normale.
Dilatatiile venoase devin patologice ca urmare a actiunii unor factori infectiosi, disendocrini, dismetabolici sau functionali. Odata cu actiunea acestor factori apar alterari de structura si troficitate ale peretelui dilatatiilor venoase – hemoroizi.
Ca si simptome ale acestei deplasari putem avea prolapsul si sangerarile. In cazul afectiunilor cu hemoroizi, persoanele afectate pot prezenta si perioade de criza dar si perioade de liniste. Boala hemoroizilor nu prezinta o legatura intre marimea acestora si simptomele bolii, manifestarea bolii nedepinzand de marimea hemoroizilor.
Hemoroizii pot aparea chiar de la varsta de 29-30 de ani din cauza deteriorarii suportului de sustinere, fapt ce determina o mobilitate anormala a acestora. De cele mai multe ori din cazua presiunii intrarectale ridicate, suportul acestora se poate rupe ducand la deplasarea de hemoroizi in interiorul canalului anal.

Hemoroizi - motivele aparitiei

Cauza principala a aparitiei hemoroizilor este deteriorarea tesutului de sustinere, prolapsul fiind unul dintre simptomele caracteristice bolii hemoroizi. Fondul genetic este un factor foarte important, acesta contribuind la aparitia acestui fenomen. Netratata, boala hemoroii poate duca la complicatii de nedorit pentru pacieent, complicatii de tip supurativ sau hemoragic insotite de senzatii de durere profunda. Despre gradele de evolutie ale bolii puteti citi mai multe detalii pe pagina hemoroizi a site-ului nostru.

 
 
Clinica   |    Echipa   |    Aparatura   |    Articole   |    Emisiuni TV
     

Dr. Constantin Ungureanu

Dr. Constantin Ungureanu

Dr. Constantin Ungureanu


 • Din 2005 - Medic specialist chirurgie generala la Centrul de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic Fundeni Bucuresti, iar din 2010 Medic primar chirurgie generala in cadrul aceluiasi institut
 • Din 2003 - Cercetator asistent la Academia de stiinte Medicale filiala Bucuresti
 • intre 2003 - 2006 - Medic la Clinica proctologica "Proctoline" Romania

Cursuri postuniversitare

 • Chirurgia laparoscopica a colonului si rectului – Bucuresti, Romania, 2000
 • Actualitati in chirurgia endoscopica – al II-lea curs international al International Association of Surgeons, Gastroenterologists and Oncologists – Bucuresti, Romania, 2001
 • Actualitati in cancerul digestiv – Bucuresti, Romania, 2002
 • Al VI-lea Simpozion si Curs postuniversitar al International Association of Surgeons, Gastroenterologists and Oncologists – Actualitati in Diagnosticul si Tratamentul Cancerului Colorectal – Bucuresti, 2004
 • 6th International Post-Graduate Course of Minimally Invasive Endocrine Surgery – Strasbourg, France, 2005
 • Curs international MANOSMED: Diagnosticul si tratamentul afectiunilor mamare – Bucuresti, 2005
 • Al VII-lea Simpozion si Curs Postuniversitar al Sectiunii romane a International Association of Surgeons, Gastroenterologists and Oncologists – Actualitati in Chirurgia hepato-bilio-pancreatica si in Transplantul hepatic – Bucuresti, 2005
 • Postgraduate Course and The First International Humboldt Workshop on Surgical Research Intra-abdominal Sepsis: Unresolved issues – Bucuresti, 2005
 • 13th International postgraduate Course, Current Trends and Developments in the Management of Abdominal Malignancies: A Multidisciplinary Approach Involving Surgical § Medical Oncologists and Pathologists – Athens, Greece, 2005
 • XXIX Curso Internacional de Actualizacion en Cirurgia General y del Aparato Digestivo – Madrid, España, 2006
 • The 8th Symposium and Post-Graduate Course of International Association of Surgeons, Gastroenterologists and Oncologists – Romanian Chapter – Bucuresti, 2006
 • 14-th International Postgraduate Course – Advances in Diagnosis & Management of Abdominal Diseases, Association of Surgeons, Gastroenterologists and Oncologists - Athens, Greece, 2006

Membru al unor societati stiintifice

 • Societatea Romanade Chirurgie – din anul 1999
 • Societatea Romana de Chirurgie laparoscopica si suturi mecanice – din anul 1994
 • International Association of Surgeons, Gastroenterologists and Oncologists – din anul 2004
 • Asociatia Romana pentru Chirurgie Endoscopica si alte tehnici interventionale – din anul 2002
 • Membru al Colegiului medicilor din Romania

Activitate stiintifica

 • 14 Lucrari stiintifice publicate si/sau comunicate la diverse congrese si manifestari stiintifice in tara si strainatate (Franta, Spania, Grecia, etc.)
 • 3 Prezentari video
 • 17 participari la congrese si manifestari stiintifice nationale si internationale