Hemoroizi, Tratament hemoroizi

Cu privire la aceasta afectiune a hemoroizilor au fost realizate cercetari inca din cele mai vechi timpuri (Hippocrate, Celse, Äeticus), practicandu-se solutii si tratamente ce constau in cauterizare sau ligaturi. Termenul isi are izvorul in greaca veche de la “haima” = sange si “thoos” = scurgere , ce s-ar putea traduce prin “hemoragie”.
In urma numeroaselor cercetari s-a ajuns la concluzia ca hemoroizii nu sunt altceva decat dilatatii de tip varicos ale venelor anorectale, asemanator varicelor de la membrele inferioare si ca nu devin entitati patologice decat in situatia in care se manifesta clinic prin semne, in rest, fiind considerate fenomene morfologice absolut normale.
Aceste dilatatii venoase anale numite hemoroizi devin entitati patologice numai ca urmare a actiunii unor factori patologici care pot fi infectiosi, disendocrini, functionali ori dismetabolici. Ca urmare a actiunii acestor factori se constata alterarea structurii si troficitatii peretelui venelor hemoroidale, fapt ce determina aparitia boli si implicit transformarea dilatatiilor venoase normale in dilatatii patologice.
Hemoroizii apar dupa varsta de 30 de ani datorita deteriorarii tesutului musculo-fibro-elastic, lucru care determina o mobilitate anormala a mijloacelor de fixare a acestora. Datorita presiunii intrarectala crescute, tesutul de fixare se poate rupe, permitand prolabarea (deplasarea) de hemoroizi interni la nivelul canalului anal. Simptomele aparute ca urmare a acestei afectiuni sunt prolapsul si sangerarile.
Boala provocata de hemoroizi prezinta perioade in care simptomele caracteristice sunt prezente si perioade de liniste. Manifestarea bolii nu prezinta o corespondenta intre dimensiunea si manifstarea clinica a hemoroizilor. Marimea acesora fiind independenta de manifestarea simptomelor specificate. Boala hemoroidala prezinta mai multe stadii, clasificate in 4 grade, de-a lungul carora pot aparea o serie de complicatii, clasificate la randul lor in dureroase supurative, hemoragice, si complicatii diverse (de tipul polipilor sau pseudopolipilor hemoroidali).

Ca tratament al afectiunii hemoroizi avem pe cel medicamentos, chirurgical si non-chirurgical (instrumental). Aceste tratamente au mai mult scopul de a fragiliza mucoasa si de a influenta mobilizarea hemoroizilor, decat scopul de a-i indeparta. In prezent sunt utilizate o multime de metode de rezolvare a siptomelor aparute, printre care amintim: scleroterapia, ligatura cu benzi elastice, fotocoagularea in infrarosu, crioterapia, ligatura arteriala hemoroidala, hemoroidoliza galvanica, yag laser–fotocoagulare, diatermocoagularea monopolara, diatermocoagularea bipolara.

Hemoroizi - tratament fara operatie

Tratarea hemoroizilor va avea loc doar in situatia manifestarilor clinice, rolul hemoroizilor fiind de altfel unui bine stabilit. Exista mai multe metode de tratament pentru hemoroizi, pe baza de medicamente, instrumentale si chirurgicale. La clinica noastra tramentele se realizaza utilizand tehnici nonchirurgicale, oferind pacientului avantajul unei vindecari rapide si eficiente. Experienta personalului medical de elita de care dispunem sta la baza reusitei in rezolvarea cazurilor de hemoroizi prin tratamente fara operatie, satisfactia pacientului fiind unul din principiile care sta la baza functionarii Proctoclinic. Mai multe detalii despre tratamentul bolii hemoroidale puteti gasi pe pagina intitulata tratament hemoroizi din cadrul sectiunii servicii.

Ce sunt hemoroizii ?

Afectiunea legata de hemoroizi este una foarte veche si isi are radacina in greaca provenind din cuvantul hemoragie. Ca si tratamente in tratarea de hemoroizi se recomanda cauterizarea sau ligaturile.
Boala provine de la anumite dilatatii ale venelor anorectale, dilatatii asemanatoare varicelor si care devin patologice din momentul aparitiei simptomelor, in rest acesti hemoroizi fiind fenomene absolut normale.
Dilatatiile venoase devin patologice ca urmare a actiunii unor factori infectiosi, disendocrini, dismetabolici sau functionali. Odata cu actiunea acestor factori apar alterari de structura si troficitate ale peretelui dilatatiilor venoase – hemoroizi.
Ca si simptome ale acestei deplasari putem avea prolapsul si sangerarile. In cazul afectiunilor cu hemoroizi, persoanele afectate pot prezenta si perioade de criza dar si perioade de liniste. Boala hemoroizilor nu prezinta o legatura intre marimea acestora si simptomele bolii, manifestarea bolii nedepinzand de marimea hemoroizilor.
Hemoroizii pot aparea chiar de la varsta de 29-30 de ani din cauza deteriorarii suportului de sustinere, fapt ce determina o mobilitate anormala a acestora. De cele mai multe ori din cazua presiunii intrarectale ridicate, suportul acestora se poate rupe ducand la deplasarea de hemoroizi in interiorul canalului anal.

Hemoroizi - motivele aparitiei

Cauza principala a aparitiei hemoroizilor este deteriorarea tesutului de sustinere, prolapsul fiind unul dintre simptomele caracteristice bolii hemoroizi. Fondul genetic este un factor foarte important, acesta contribuind la aparitia acestui fenomen. Netratata, boala hemoroii poate duca la complicatii de nedorit pentru pacieent, complicatii de tip supurativ sau hemoragic insotite de senzatii de durere profunda. Despre gradele de evolutie ale bolii puteti citi mai multe detalii pe pagina hemoroizi a site-ului nostru.

 
 
     

Supuratiile ano-perianale

SUPURATIILE (INFECTIILE) ANO-PERIANALE


Clasificate in abcese, flegmoane si fistulele perianale, aceste suferinte sunt de fapt stadii evolutive ale aceleiasi afectiuni.

Abcesele si flegmoanele perianale pot fi interpretate ca fiind posibile fistule in formare, iar fistulele, sechelele abceselor si flegnoamelor incorect sau insuficient tratate.

O parte din aceste entitati, al caror tratament este esential si obligatoriu chirurgical, pot fi abordate fara prea mari riscuri si sub anestezie locala, in conditii de ambulator mai ales de cand radiofrecventa a intrat in arsenalul terapeutic proctologic.

Aparitia abceselor in aceasta regiune este favorizata de septicitatea locala precum si de frecventa mare a portilor de intrare a germenilor (solutii de continuitate provocate de defecatie, de deficit de igiena, de grataj, etc.) sau de preexistenta unor comorbiditati favorizante (maladie CROHN).

Cum apar abcesele si flegmoanele perianale

Se considera ca orice supuratie anala debuteaza la nivelul unor cripte din interiorul canalului anal, falduri ale mucoasei in forma de "cuib de randunica" in care se deschid prin intermediul unor papile canalale unor glande producatoare de mucus numite Hermann si Desfosses, al caror corp glandular se afla in grosimea peretelui canalului anal.

Aceste glande, prin mucusul pe care-l produc, au rolul de a proteja prin ungerea canalul anal de traumatizarea acestuia in momentul defecatiei de materiile fecale.

Criptele anale se pot infecta pe trei cai — fie direct, prin penetratia germenilor (enterocolite), fie indirect, prin efractii ale mucoasei anale (constipatie, corpi straini, parazitoze), fie, in cele din urma, iatrogen, cu ocazia unui act medical (injectii sclerozante, infiltratii).

Unele situatii patologice favorizeaza infectarea criptica: coexistenta hemoroizilor care modifica anatomia deschizand criptele (normal virtuale), anomalii congenitale, etc.

Infectia criptica, o data produsa, se propaga spre corpul glandelor Hermann si Desfosses ale caror canale se deschid in cripte; corpul acestor glande se afla in grosimea aparatului sfincterian si submucoasa (deci in peretele canalului anal), infectia localizandu-se in aceste regiuni si, ulterior, propagandu-se spre tesutul subcutanat din jurul canalului anal, conturandu-se traiectele viitoarelor fistule.

Evolutia stadiala poate fi schematizata astfel:
 • Stadiul primar – de constituire;
 • Stadiul de extensie;
 • Stadiul de deschidere la tegumente.
In final, in cazurile netratate sau tratate incorect, colectia se poate evacua printr-unul sau mai multe orificii tegumentare, dar niciodata complet, rezultand fistula perianala.

Alte modalitati de producere a supuratiilor perianale pot fi:
 • infectii ale tegumentelor perianale (de exemplu abcesul glandelor sudoripare);
 • infectii provocate de leziuni hemoroidale (tromboze supurate, mariste suprainfectate);
 • infectii secundare fisurii anale cronice;
 • insamantari hematogene (prin sange).

Abcesul si flegmonul perianal

Abcesul perianal este o colectie purulenta dezvoltata in grosimea peretelui canalului anal, localizata fie spre marginea anusului, fie intre fasciculele musculare ale sfincterelor anale.

Flegmonul reprezinta o extensie a abcesului la zonele anatomice invecinate anusului, interesand una sau toate dintre aceste zone.

Simptomatologia este reprezentata prin durere si sindromul infectios ( febra, frisoane, stare generala modificata,etc.). Stadiul de fistulizare aduce retrocedarea simptomatologiei cu cronicizarea traiectului fistulos si deschiderea acestuia la tegumente.

Fistula perianala

Nu reprezinta de fapt o boala de sine statatoare ci este sechela, o urmare a unui abces sau flegmon perianal incorect sau tardiv tratat (situatia frecventa care se intalneste este prezentarea prea tarziu a pacientilor la medicul specialist proctolog sau chirurg).

Cum apar fistulele perianale

Cauzele care pot conduce la constituirea unor fistule perianale sunt multiple:
 • fistulele secundare supuratiilor nespecifice anoperianale;
 • fistulele secundare unor supuratii netratate chirurgical (evolutia lor naturala);
 • fistulele secundare unor supuratii tratate incorect (incomplet);
 • fistule tuberculoase;
 • fistule din colita ulceroasa;
 • fistule secundare bolii Crohn;
 • de alte cauze: cancere abcedate, fistule recidivate postoperator, limfogranulomatiza benigna.


Majoritatea o reprezinta insa fistulele secundare unor supuratii netratate sau tratate incorect chirurgical.

Fistulele perianale pot fi simple (un traiect cu doua orificii), complexe (mai multe traiecte si orificii) si complicate (cand se deschid in organele vecine).

Fistula perianala se caracterizeaza prin scurgeri purulente intermitente, durere continua sau intermitenta, tenesme (senzatie falsa de scaun) si mici hemoragii in contextul palparii unei zone indurate perianale si a vizualizarii (nu intotdeauna !) a orificiului cutanat. Orificiul intern trebuie cautat cu anuscopul, pentru a aprecia traiectul si lungimea fistulei.