Hemoroizi, Tratament hemoroizi

Cu privire la aceasta afectiune a hemoroizilor au fost realizate cercetari inca din cele mai vechi timpuri (Hippocrate, Celse, Äeticus), practicandu-se solutii si tratamente ce constau in cauterizare sau ligaturi. Termenul isi are izvorul in greaca veche de la “haima” = sange si “thoos” = scurgere , ce s-ar putea traduce prin “hemoragie”.
In urma numeroaselor cercetari s-a ajuns la concluzia ca hemoroizii nu sunt altceva decat dilatatii de tip varicos ale venelor anorectale, asemanator varicelor de la membrele inferioare si ca nu devin entitati patologice decat in situatia in care se manifesta clinic prin semne, in rest, fiind considerate fenomene morfologice absolut normale.
Aceste dilatatii venoase anale numite hemoroizi devin entitati patologice numai ca urmare a actiunii unor factori patologici care pot fi infectiosi, disendocrini, functionali ori dismetabolici. Ca urmare a actiunii acestor factori se constata alterarea structurii si troficitatii peretelui venelor hemoroidale, fapt ce determina aparitia boli si implicit transformarea dilatatiilor venoase normale in dilatatii patologice.
Hemoroizii apar dupa varsta de 30 de ani datorita deteriorarii tesutului musculo-fibro-elastic, lucru care determina o mobilitate anormala a mijloacelor de fixare a acestora. Datorita presiunii intrarectala crescute, tesutul de fixare se poate rupe, permitand prolabarea (deplasarea) de hemoroizi interni la nivelul canalului anal. Simptomele aparute ca urmare a acestei afectiuni sunt prolapsul si sangerarile.
Boala provocata de hemoroizi prezinta perioade in care simptomele caracteristice sunt prezente si perioade de liniste. Manifestarea bolii nu prezinta o corespondenta intre dimensiunea si manifstarea clinica a hemoroizilor. Marimea acesora fiind independenta de manifestarea simptomelor specificate. Boala hemoroidala prezinta mai multe stadii, clasificate in 4 grade, de-a lungul carora pot aparea o serie de complicatii, clasificate la randul lor in dureroase supurative, hemoragice, si complicatii diverse (de tipul polipilor sau pseudopolipilor hemoroidali).

Ca tratament al afectiunii hemoroizi avem pe cel medicamentos, chirurgical si non-chirurgical (instrumental). Aceste tratamente au mai mult scopul de a fragiliza mucoasa si de a influenta mobilizarea hemoroizilor, decat scopul de a-i indeparta. In prezent sunt utilizate o multime de metode de rezolvare a siptomelor aparute, printre care amintim: scleroterapia, ligatura cu benzi elastice, fotocoagularea in infrarosu, crioterapia, ligatura arteriala hemoroidala, hemoroidoliza galvanica, yag laser–fotocoagulare, diatermocoagularea monopolara, diatermocoagularea bipolara.

Hemoroizi - tratament fara operatie

Tratarea hemoroizilor va avea loc doar in situatia manifestarilor clinice, rolul hemoroizilor fiind de altfel unui bine stabilit. Exista mai multe metode de tratament pentru hemoroizi, pe baza de medicamente, instrumentale si chirurgicale. La clinica noastra tramentele se realizaza utilizand tehnici nonchirurgicale, oferind pacientului avantajul unei vindecari rapide si eficiente. Experienta personalului medical de elita de care dispunem sta la baza reusitei in rezolvarea cazurilor de hemoroizi prin tratamente fara operatie, satisfactia pacientului fiind unul din principiile care sta la baza functionarii Proctoclinic. Mai multe detalii despre tratamentul bolii hemoroidale puteti gasi pe pagina intitulata tratament hemoroizi din cadrul sectiunii servicii.

Ce sunt hemoroizii ?

Afectiunea legata de hemoroizi este una foarte veche si isi are radacina in greaca provenind din cuvantul hemoragie. Ca si tratamente in tratarea de hemoroizi se recomanda cauterizarea sau ligaturile.
Boala provine de la anumite dilatatii ale venelor anorectale, dilatatii asemanatoare varicelor si care devin patologice din momentul aparitiei simptomelor, in rest acesti hemoroizi fiind fenomene absolut normale.
Dilatatiile venoase devin patologice ca urmare a actiunii unor factori infectiosi, disendocrini, dismetabolici sau functionali. Odata cu actiunea acestor factori apar alterari de structura si troficitate ale peretelui dilatatiilor venoase – hemoroizi.
Ca si simptome ale acestei deplasari putem avea prolapsul si sangerarile. In cazul afectiunilor cu hemoroizi, persoanele afectate pot prezenta si perioade de criza dar si perioade de liniste. Boala hemoroizilor nu prezinta o legatura intre marimea acestora si simptomele bolii, manifestarea bolii nedepinzand de marimea hemoroizilor.
Hemoroizii pot aparea chiar de la varsta de 29-30 de ani din cauza deteriorarii suportului de sustinere, fapt ce determina o mobilitate anormala a acestora. De cele mai multe ori din cazua presiunii intrarectale ridicate, suportul acestora se poate rupe ducand la deplasarea de hemoroizi in interiorul canalului anal.

Hemoroizi - motivele aparitiei

Cauza principala a aparitiei hemoroizilor este deteriorarea tesutului de sustinere, prolapsul fiind unul dintre simptomele caracteristice bolii hemoroizi. Fondul genetic este un factor foarte important, acesta contribuind la aparitia acestui fenomen. Netratata, boala hemoroii poate duca la complicatii de nedorit pentru pacieent, complicatii de tip supurativ sau hemoragic insotite de senzatii de durere profunda. Despre gradele de evolutie ale bolii puteti citi mai multe detalii pe pagina hemoroizi a site-ului nostru.


PPH

PPH (Cura prolapsului hemoroidal prin rezecţia circumferenţială mucoasă cu sutură mecanică)

Procedeul, intrat în ultimii 10 ani în arsenalul terpeutic al bolii hemoroidale, a fost imaginat de către LONGO în 1998 şi reprezintă excizia unei benzi circulare din mucoasa rectala prolabată („cazută”, „ieşită” în afara anusului datorită dezvoltării în exces a ţesutului hemoroidal, marginile mucoasei secţionate fiind totodată suturate printr-un dispozitiv mecanic automat, astfel, prin tracţiune, restul ţesutului hemoroidal va fi refixat în poziţia anatomică originală. În acelaşi timp sunt sectionate şi ramurile arteriale hemoroidale superioare, ceea ce aproprie intervenţia cel mai mult de rezolvarea etiologică raţională. Acest procedeu pare a fi intervenţia de ales în cazul bolii hemoroidale cu prolaps major.


Principii terapeutice

Hemoroizii interni sunt dilataţii venoase care constituie structuri anatomice normale necesare etanşeităţii canalului anal în vederea asigurării contenţei de fineţe pentru gaze (împiedică pierderea involuntară a gazelor din intestin), fiind prezente în mod normal la toţi oamenii. Aceste dilataţii venoase sunt menţinute în poziţia lor normală (la 3-4 cm. în interiorul canalului anal) printr-o serie de ligamente şi ţesuturi fibroelastice. PPH se bazează pe aprecierea conform căreia boala hemoroidală debutează prin cedarea mijloacelor de susţinere a hemoroizilor interni (datorită moştenirii unor ţesuturi de susţinere de slabă calitat, a contipaţiei, a creşterii presiunii intraanale prin sedentarism, etc.).Cedarea acestor mijloace de susţinere face ca dilataţiile hemoroidale să „alunece” şi în final să iasă în afara canalului anal, ceea ce determină încetinirea circulaţiei sângelui şi creşterea presiunii sale, în consecinţă lipsa oxigenării ţesuturilor şi apariţia manifestărilor bolii: sângerare, tumefiere, durere, etc.În acelaşi timp, descoperirea comunicărilor anormale între arterele hemoroidale şi venele care formează hemoroizii a explicat creşterea şi mai mare a presiunii sângelui şi a impus necesitate întreruperii acestor comunicări (teorie pe care se bazează metoda HAL-RAR).Rezolvarea prolapsului mucoasei anale şi rectale (îndepărtarea excesului de mucoasă şi fixarea dilataţiilor hemoroidale în zona anatomică normală) şi întreruperea afluxului de sânge din artere direct în vene au ca şi consecinţă logică micşorarea şi dispariţia dilataţiilor patologice venoase, care se retrag până la dimensiunile normale şi rămân fixate, şi, consecutive, dispariţia simtomatologiei specifice, deci vindecarea pacientului.În gradul IV al bolii hemoroidale (prolaps ireductibil) până nu demult singurul tratament accesibil era cel chirurgical, care presupunea extirparea circulară a întregii mucoase prolabate împreună cu masele hemoroidale şi suturarea mucoasei secţionate la tegumentele perianale, intervnţie laborioasă care pe de o parte lipsea pacientul de structuri anatomice normale şi strict necesare bunei funcţionalităţi a zonei iar pe de altă parte aducea un risc mare de apariţie a unor complicaţii redutabile cu consecinţe infirmizante pe tot restul vieţii bolnavului.


Metoda : PPH (Procedure for Prolapse & Hemorrhoids)

Reprezintă al doilea procedeu care utilizează tehnici chirurgicale minim invasive în tratamentul bolii hemoroidale prin abordarea cauzei bolii hemoroidale fără excizie chirurgicală, bandare sau alte metode care acţionează direct asupra maselor hemoroidale propriu-zise, procedeu similar ca abord şi rezultate cu metoda HAL-RAR.
PPH se adresează cu precădere hemoroizilor procidenţi de gradul IV în timp ce HAL-RAR celor de gradele II-III. Alegerea unei sau altei metode se poate face corect de multe ori abia dupa instalarea anesteziei care, prin relaxarea completă a sfincterelor anale permite aprecirea optimă a gradului bolii. PPH este o tehnică prin se obţine reducerea prolapsului ţesutului hemoroidal prin excizia unei bande circumferenţiale de mucoasă rectală cu ajutorul unui instrument special care permite în acelaşi timp suturarea automată a tranşelor mucoasei secţionate. Astfel dilataţiile hemoroidale sunt tracţionate înăuntrul canalului anal în zona anatomică normală; în acelaşi timp odată cu secţionarea excesului de mucoasă sunt interceptate şi ramurile arteriale hemoroidale superioare, întrerupând excesul de sânge arterial care inundă anormal dilataţiile venoase, ceea ce va întrerupe aportul anormal de sânge către venele hemoroidale, dilataţiile patologice venoase resorbindu-se ulterior şi, în consecinţă, dispărând boala.

Procedeul se desfăşoară în condiţiile unei săli operaţie, sub anestezie loco-regională perianală sau anestezie rahidiană, necesară de fapt doar pentru dilatarea anusului (prin care se lucrează) în vederea facilitării execuţiei intervenţiei, rezecţia mucoasei şi întreruperea circulaţei arteriale fiind practicate la 4-6 cm. deasupra zonei hemoroidale (deci într-o zonă lipsită de nervi), ele fiind de fapt complet nedureroase.Faptul că procedeul nu se atinge de zona hemoroizilor (zonă foarte bogată în filete nervoase) determină absenţa durerii postintervenţie (extrem de mare după intervenţiile chirurgicale clasice şi de multe ori prezentă şi după ligaturile cu bandă elastică).
Echipamentul cu care se lucrează = Hemorrhoidal Circular Stapler (produs de ETHICON ENDO-SURGERY, divizie a Johnson & Johnson Medical Limited, Scoţia) este un instrument de unică folosinţă prin care printr-o manevră simplă excesul de mucoasă prolabată este atras în interiorul dispozitivului şi excizat şi, concomitent, marginile de secţiune sunt saturate
cap la cap prin două rânduri de agrafe de titanium simlare cu cele folosite în intervenţiile laparoscopice şi de instrumentele de sutură mecanică utilizate în chiurgia digestivă modernă.


Avantaje

Procedeul deţine o serie de avantaje importante:
  • Reprezintă singura alternativă pentru hemooizii d gradul IV care nu mai au decât alternative operaţiei clasice care deţine riscul important al unor complicaţii şi sechele redutabile
  • Este o metodă minim invazivă care nu presupune modificări anatomice
  • Nu traumatizează ţesuturile
  • 95% rată de success în boala hemoroidală de gradul IV
  • Ameliorarea simptomatologiei este obţinută rapid
  • Este necesară o singură procedură care durează 20-40 minute
  • Necesită o singură zi de spitalizare, externarea făcându-se în după-amiaza aceleaşi zi
  • Durerea postintervenţie este neglijabilă, iar recuperarea este extrem de rapidă, pacientul putându-si relua activităţile obişnuite a doua zi
  • Complicaţiile sunt în general minore şi nu necesită intervenţii terapeutice deosebite
  • Recuperarea deplină se obţine în 1-3 zile postintervenţie

VIDEO