Hemoroizi, Tratament hemoroizi

Cu privire la aceasta afectiune a hemoroizilor au fost realizate cercetari inca din cele mai vechi timpuri (Hippocrate, Celse, Äeticus), practicandu-se solutii si tratamente ce constau in cauterizare sau ligaturi. Termenul isi are izvorul in greaca veche de la “haima” = sange si “thoos” = scurgere , ce s-ar putea traduce prin “hemoragie”.
In urma numeroaselor cercetari s-a ajuns la concluzia ca hemoroizii nu sunt altceva decat dilatatii de tip varicos ale venelor anorectale, asemanator varicelor de la membrele inferioare si ca nu devin entitati patologice decat in situatia in care se manifesta clinic prin semne, in rest, fiind considerate fenomene morfologice absolut normale.
Aceste dilatatii venoase anale numite hemoroizi devin entitati patologice numai ca urmare a actiunii unor factori patologici care pot fi infectiosi, disendocrini, functionali ori dismetabolici. Ca urmare a actiunii acestor factori se constata alterarea structurii si troficitatii peretelui venelor hemoroidale, fapt ce determina aparitia boli si implicit transformarea dilatatiilor venoase normale in dilatatii patologice.
Hemoroizii apar dupa varsta de 30 de ani datorita deteriorarii tesutului musculo-fibro-elastic, lucru care determina o mobilitate anormala a mijloacelor de fixare a acestora. Datorita presiunii intrarectala crescute, tesutul de fixare se poate rupe, permitand prolabarea (deplasarea) de hemoroizi interni la nivelul canalului anal. Simptomele aparute ca urmare a acestei afectiuni sunt prolapsul si sangerarile.
Boala provocata de hemoroizi prezinta perioade in care simptomele caracteristice sunt prezente si perioade de liniste. Manifestarea bolii nu prezinta o corespondenta intre dimensiunea si manifstarea clinica a hemoroizilor. Marimea acesora fiind independenta de manifestarea simptomelor specificate. Boala hemoroidala prezinta mai multe stadii, clasificate in 4 grade, de-a lungul carora pot aparea o serie de complicatii, clasificate la randul lor in dureroase supurative, hemoragice, si complicatii diverse (de tipul polipilor sau pseudopolipilor hemoroidali).

Ca tratament al afectiunii hemoroizi avem pe cel medicamentos, chirurgical si non-chirurgical (instrumental). Aceste tratamente au mai mult scopul de a fragiliza mucoasa si de a influenta mobilizarea hemoroizilor, decat scopul de a-i indeparta. In prezent sunt utilizate o multime de metode de rezolvare a siptomelor aparute, printre care amintim: scleroterapia, ligatura cu benzi elastice, fotocoagularea in infrarosu, crioterapia, ligatura arteriala hemoroidala, hemoroidoliza galvanica, yag laser–fotocoagulare, diatermocoagularea monopolara, diatermocoagularea bipolara.

Hemoroizi - tratament fara operatie

Tratarea hemoroizilor va avea loc doar in situatia manifestarilor clinice, rolul hemoroizilor fiind de altfel unui bine stabilit. Exista mai multe metode de tratament pentru hemoroizi, pe baza de medicamente, instrumentale si chirurgicale. La clinica noastra tramentele se realizaza utilizand tehnici nonchirurgicale, oferind pacientului avantajul unei vindecari rapide si eficiente. Experienta personalului medical de elita de care dispunem sta la baza reusitei in rezolvarea cazurilor de hemoroizi prin tratamente fara operatie, satisfactia pacientului fiind unul din principiile care sta la baza functionarii Proctoclinic. Mai multe detalii despre tratamentul bolii hemoroidale puteti gasi pe pagina intitulata tratament hemoroizi din cadrul sectiunii servicii.

Ce sunt hemoroizii ?

Afectiunea legata de hemoroizi este una foarte veche si isi are radacina in greaca provenind din cuvantul hemoragie. Ca si tratamente in tratarea de hemoroizi se recomanda cauterizarea sau ligaturile.
Boala provine de la anumite dilatatii ale venelor anorectale, dilatatii asemanatoare varicelor si care devin patologice din momentul aparitiei simptomelor, in rest acesti hemoroizi fiind fenomene absolut normale.
Dilatatiile venoase devin patologice ca urmare a actiunii unor factori infectiosi, disendocrini, dismetabolici sau functionali. Odata cu actiunea acestor factori apar alterari de structura si troficitate ale peretelui dilatatiilor venoase – hemoroizi.
Ca si simptome ale acestei deplasari putem avea prolapsul si sangerarile. In cazul afectiunilor cu hemoroizi, persoanele afectate pot prezenta si perioade de criza dar si perioade de liniste. Boala hemoroizilor nu prezinta o legatura intre marimea acestora si simptomele bolii, manifestarea bolii nedepinzand de marimea hemoroizilor.
Hemoroizii pot aparea chiar de la varsta de 29-30 de ani din cauza deteriorarii suportului de sustinere, fapt ce determina o mobilitate anormala a acestora. De cele mai multe ori din cazua presiunii intrarectale ridicate, suportul acestora se poate rupe ducand la deplasarea de hemoroizi in interiorul canalului anal.

Hemoroizi - motivele aparitiei

Cauza principala a aparitiei hemoroizilor este deteriorarea tesutului de sustinere, prolapsul fiind unul dintre simptomele caracteristice bolii hemoroizi. Fondul genetic este un factor foarte important, acesta contribuind la aparitia acestui fenomen. Netratata, boala hemoroii poate duca la complicatii de nedorit pentru pacieent, complicatii de tip supurativ sau hemoragic insotite de senzatii de durere profunda. Despre gradele de evolutie ale bolii puteti citi mai multe detalii pe pagina hemoroizi a site-ului nostru.

sunati acum

Consultatiihemoroizi

programare online


HAL-RAR

(Ligatura arterială hemoroidală şi repararea ano-rectală) Metodă intrată recent în arsenalul terapeutic proctologic, a fost imaginată de către MORINAGA în anul 1993 ca un procedeu revoluţionar in tratamentul hemoroizilor de gradul II şi III. Deţine o serie de avantaje până acum neegalate decât poate de rezecţia mucoasă circumferenţială (RAR), metodă care se adresează de fapt stadiului IV al bolii, fiind chiar mai puţin invazivă decât aceasta.

Principii terapeutice

HAL-RAR se bazează pe constatarea prezenţei la pacienţii cu boală hemoroidală a unor comunicări anormale între arterele hemoroidale superioare (ramurile acestora) şi venele hemoroidale superioare a căror dilatare patologică constituie hemoroizii.
Circulaţia sanguină normală interpune in mod obişnuit între artere şi vene sistemul capilarelor unde presiunea sângelui este mult scăzută.
Comunicările anormale aduc în vene un aflux sporit de sânge arterial, ceea ce determină creşterea dimensiunilor dilataţiilor hemoroidale, iar presiunea crescută a sângelui din aceste dilataţii determină la rândul ei apariţia simptomelor bolii: sângerare, prolaps („ieşirea” în afara anusului a hemoroizilor după scaun), durere, tumefiere şi tromboze (formarea cheagurilor de sânge în interiorul venelor dilatate în care circulaţia sângelui se face cu anevoie).
Întreruperea afluxului de sânge din artere direct în vene are ca şi consecinţă logică micşorarea şi dispariţia dilataţiilor patologice venoase, care se retrag până la dimensiunile normale şi dispariţia simtomatologiei specifice, deci vindecarea pacientului, circulaţia fiind asigurată în continuare de sistemele hemoroidale mijlocii şi inferioare.
Persistenţa acestor comunicări vasculare după intervenţiile chirurgicale clasice sunt reponsabile de marea rată de recidive întâlnite dupa aceste procedee.

Metoda : DG-HAL / DG-RAR

Reprezintă primul procedeu care utilizează tehnici chirurgicale minim invasive în tratamentul bolii hemoroidale prin abordarea cauzei bolii hemoroidale fără excizie chirurgicală, bandare sau alte metode care acţionează direct asupra maselor hemoroidale propriu-zise.
Este un sistem unic care oferă două opţiuni terapeutice, ligatura arterială hemoroidală - DG-HAL (Doppler-Guided Hemorrhoid Artery Lligation) şi repararea ano-rectală - DG-RAR (Doppler Guided Recto Anal Repair Proctoplasty).



DG-HAL (Doppler-Guided Hemorrhoid Artery Lligation)
Procedeul se desfăşoară în condiţiile unei săli operaţie, sub anestezie loco-regională perianală sau anestezie rahidiană, necesară de fapt doar pentru dilatarea anusului (prin care se lucrează) în vederea facilitării execuţiei intervenţiei, ligaturile arteriale fiind practicate la 4-6 cm. deasupra zonei hemoroidale (deci într-o zonă lipsită de nervi), ele fiind de fapt complet nedureroase.
Faptul că procedeul nu se atinge de zona hemoroizilor (zonă foarte bogată în filete nervoase) determină absenţa durerii postintervenţie (extrem de mare după intervenţiile chirurgicale clasice şi de multe ori prezentă şi după ligaturile cu bandă elastică).
Echipamentul cu care se lucrează (produs de A.M.I.- Agency for Medical Innovations, Austria) constă într-un anuscop de unică folosinţă cu lumină proprie, echipat cu un dispozitiv de emitere şi citire a ultrasunetelor
care dă posibilitatea descoperirii ariilor de distribuţie a ramurilor arteriale hemoroidale (număr variabil cu fiecare pacient). Acest dispozitiv este conectat cu o unitate centrală de amplificare care permite evaluarea vizuală şi acustică prin efect Doppler a fluxului în arterele hemoroidale.

Ramurile arteriale sunt apoi ligaturate cu fire de sutură resorbabile, ceea ce va întrerupe aportul anormal de sânge către venele hemoroidale, dilataţiile patologice venoase resorbindu-se ulterior şi, în consecinţă, dispărând boala.
DG-RAR (Doppler Guided Recto Anal Repair Proctoplasty)
În cazul prezenţei prolapsului, în continuarea procedeului de mai sus se practică sutura plastică în mai multe zone a mucoasei rectale prolabate, care este fixată în acelaşi timp de straturile profunde ale peretelui intestinal, dispărând astfel mobilitatea anormală a mucoasei antrenată în timp spre exteriorul anusului (prolapsul), ca o consecinţă a dezvoltării exagerate a maselor hemoroidale.
Procedeul se practica prin intermediul unui dispozitiv special cuprins în trusa sistemului AMI.
În cazul hemoroizilor cu prolaps neglijabil procedeul secund nu mai este practicat.

Avantaje Procedeul deţine o serie de avantaje importante:
  • Este o metodă minim invazivă care nu presupune modificări anatomice
  • Nu traumatizează ţesuturile
  • 95% rată de success în boala hemoroidală de gradul II şi III
  • Ameliorarea simptomatologiei este obţinută rapid
  • Este necesară o singură procedură care durează 20-40 minute
  • Necesită o singură zi de spitalizare, externarea făcându-se în după-amiaza aceleaşi zi
  • Durerea postintervenţie este neglijabilă, iar recuperarea este extrem de rapidă, pacientul putându-si relua activităţile obişnuite a doua zi
  • Complicaţiile sunt în general minore şi nu necesită intervenţii terapeutice deosebite
  • Recuperarea deplină se obţine în 1-3 zile postintervenţie

VIDEO