Hemoroizi, Tratament hemoroizi

Cu privire la aceasta afectiune a hemoroizilor au fost realizate cercetari inca din cele mai vechi timpuri (Hippocrate, Celse, Äeticus), practicandu-se solutii si tratamente ce constau in cauterizare sau ligaturi. Termenul isi are izvorul in greaca veche de la “haima” = sange si “thoos” = scurgere , ce s-ar putea traduce prin “hemoragie”.
In urma numeroaselor cercetari s-a ajuns la concluzia ca hemoroizii nu sunt altceva decat dilatatii de tip varicos ale venelor anorectale, asemanator varicelor de la membrele inferioare si ca nu devin entitati patologice decat in situatia in care se manifesta clinic prin semne, in rest, fiind considerate fenomene morfologice absolut normale.
Aceste dilatatii venoase anale numite hemoroizi devin entitati patologice numai ca urmare a actiunii unor factori patologici care pot fi infectiosi, disendocrini, functionali ori dismetabolici. Ca urmare a actiunii acestor factori se constata alterarea structurii si troficitatii peretelui venelor hemoroidale, fapt ce determina aparitia boli si implicit transformarea dilatatiilor venoase normale in dilatatii patologice.
Hemoroizii apar dupa varsta de 30 de ani datorita deteriorarii tesutului musculo-fibro-elastic, lucru care determina o mobilitate anormala a mijloacelor de fixare a acestora. Datorita presiunii intrarectala crescute, tesutul de fixare se poate rupe, permitand prolabarea (deplasarea) de hemoroizi interni la nivelul canalului anal. Simptomele aparute ca urmare a acestei afectiuni sunt prolapsul si sangerarile.
Boala provocata de hemoroizi prezinta perioade in care simptomele caracteristice sunt prezente si perioade de liniste. Manifestarea bolii nu prezinta o corespondenta intre dimensiunea si manifstarea clinica a hemoroizilor. Marimea acesora fiind independenta de manifestarea simptomelor specificate. Boala hemoroidala prezinta mai multe stadii, clasificate in 4 grade, de-a lungul carora pot aparea o serie de complicatii, clasificate la randul lor in dureroase supurative, hemoragice, si complicatii diverse (de tipul polipilor sau pseudopolipilor hemoroidali).

Ca tratament al afectiunii hemoroizi avem pe cel medicamentos, chirurgical si non-chirurgical (instrumental). Aceste tratamente au mai mult scopul de a fragiliza mucoasa si de a influenta mobilizarea hemoroizilor, decat scopul de a-i indeparta. In prezent sunt utilizate o multime de metode de rezolvare a siptomelor aparute, printre care amintim: scleroterapia, ligatura cu benzi elastice, fotocoagularea in infrarosu, crioterapia, ligatura arteriala hemoroidala, hemoroidoliza galvanica, yag laser–fotocoagulare, diatermocoagularea monopolara, diatermocoagularea bipolara.

Hemoroizi - tratament fara operatie

Tratarea hemoroizilor va avea loc doar in situatia manifestarilor clinice, rolul hemoroizilor fiind de altfel unui bine stabilit. Exista mai multe metode de tratament pentru hemoroizi, pe baza de medicamente, instrumentale si chirurgicale. La clinica noastra tramentele se realizaza utilizand tehnici nonchirurgicale, oferind pacientului avantajul unei vindecari rapide si eficiente. Experienta personalului medical de elita de care dispunem sta la baza reusitei in rezolvarea cazurilor de hemoroizi prin tratamente fara operatie, satisfactia pacientului fiind unul din principiile care sta la baza functionarii Proctoclinic. Mai multe detalii despre tratamentul bolii hemoroidale puteti gasi pe pagina intitulata tratament hemoroizi din cadrul sectiunii servicii.

Ce sunt hemoroizii ?

Afectiunea legata de hemoroizi este una foarte veche si isi are radacina in greaca provenind din cuvantul hemoragie. Ca si tratamente in tratarea de hemoroizi se recomanda cauterizarea sau ligaturile.
Boala provine de la anumite dilatatii ale venelor anorectale, dilatatii asemanatoare varicelor si care devin patologice din momentul aparitiei simptomelor, in rest acesti hemoroizi fiind fenomene absolut normale.
Dilatatiile venoase devin patologice ca urmare a actiunii unor factori infectiosi, disendocrini, dismetabolici sau functionali. Odata cu actiunea acestor factori apar alterari de structura si troficitate ale peretelui dilatatiilor venoase – hemoroizi.
Ca si simptome ale acestei deplasari putem avea prolapsul si sangerarile. In cazul afectiunilor cu hemoroizi, persoanele afectate pot prezenta si perioade de criza dar si perioade de liniste. Boala hemoroizilor nu prezinta o legatura intre marimea acestora si simptomele bolii, manifestarea bolii nedepinzand de marimea hemoroizilor.
Hemoroizii pot aparea chiar de la varsta de 29-30 de ani din cauza deteriorarii suportului de sustinere, fapt ce determina o mobilitate anormala a acestora. De cele mai multe ori din cazua presiunii intrarectale ridicate, suportul acestora se poate rupe ducand la deplasarea de hemoroizi in interiorul canalului anal.

Hemoroizi - motivele aparitiei

Cauza principala a aparitiei hemoroizilor este deteriorarea tesutului de sustinere, prolapsul fiind unul dintre simptomele caracteristice bolii hemoroizi. Fondul genetic este un factor foarte important, acesta contribuind la aparitia acestui fenomen. Netratata, boala hemoroii poate duca la complicatii de nedorit pentru pacieent, complicatii de tip supurativ sau hemoragic insotite de senzatii de durere profunda. Despre gradele de evolutie ale bolii puteti citi mai multe detalii pe pagina hemoroizi a site-ului nostru.

 
 
     

Hemoroizi

HEMOROIZI

Termenul de "hemoroizi" provine din greaca veche (haima = sange si thoos = scurgere) si deci s-ar traduce prin "hemoragie", fiind legat de simptomul cel mai pregnant al acestei afectiuni.

Desi afectiunea este cunoscuta din timpuri stravechi (Hippocrate, Celse, Äeticus, practicau cura hemoroizilor prin cauterizare sau ligaturi), exista inca multe controverse in ceea ce priveste aceasta boala.

Ce sunt hemoroizii ?

Clasic, hemoroizii au fost definiti ca dilatatii de tip varicos (asemanator cu varicele membrelor inferioare) ale venelor anorectale; astazi se considera ca existenta acestor dilatatii venoase anale (mai ales ale plexului hemoroidal intern) este un fenomen morfologic normal, aceste dilatatii venoase existand in mod constant, la toti oamenii, ele constituind "hemoroizii fiziologici" care au un rol esential in etanseizarea inchiderii orificiului si a canalului anal si deci in asigurarea continentei de finete a gazelor.

De ce apare boala la nivelul lor ?

Se considera ca aceste dilatatii hemoroidale anatomic normale devin entitati patologice (adica boala), numai atunci cand se manifesta clinic prin semne, simptome sau complicatii, fenomene care apar ca o consecinta a actiunii asupra lor a unor factori patogeni (care determina aparitia bolii), factori patogeni care pot fi functionali, infectiosi, dismetabolici sau disendocrini.

In aceasta acceptiune se afirma ca, sub influenta acestor factori patogeni diversi, se produce o alterare a structurii si a troficitatii peretelui venelor hemoroidale, ceea ce are ca si consecinta transformarea dilatatiilor venoase normale (fiziologice) in dilatatii patologice (adica bolnave), ca numar, calibru, confluente.

Ca urmare, apar perturbari in circulatia sanguina locala, in principal staza (stagnarea sangelui), care pe de o parte agraveaza in mod secundar leziunile peretelui venos, accentuand dilatatiile, iar pe de alta parte favorizeaza sangerarile si trombozele (inchegarea sangelui stagnant), ceea ce determina aparitia semnelor si a complicatiilor bolii hemoroidale (sangerare, prolaps, scurgeri, etc.).

Cum apar hemoroizii ?

Dilatatiile fiziologice (normale) hemoroidale interne sunt fixate si mentinute in pozitia lor normala (la 3-4 cm. in interiorul canalului anal) printr-un tesut musculo-fibro-elastic care are tendinta sa degenereze cu varsta. Aceasta tendinta a putut fi observata incepand chiar cu a treia decada de varsta (dupa 30 de ani). Aceasta deteriorare a tesutului de sustinere conduce la o laxitate (mobilitate) anormala a mijloacelor principale de fixare a hemoroizilor, care nu vor mai fi astfel atasati straturilor profunde ale canalului anal.

Hemoroizii se pot astfel "misca" atunci cand presiunea intrarectala tinde sa creasca (constipatie, defecatie dificila). In punctul maxim tesutul de fixare se rupe, astfel incat hemoroizii interni vor fi permanent prolabati ("cazuti") la nivelul canalului anal.

Prolapsul este, de fapt, unul dintre simptomele caracteristice afectiunii. Secundar, prolapsul determina distensia componentei vasculare, contribuind la cresterea in dimensiuni a hemoroizilor.

In final, mobilizarea si distensia produc fragilizarea mucoasei care acopera plexul hemoroidal intern, aceasta putandu-se rupe usor, mai ales in cazul constipatiei, determinand astfel aparitia sangerarilor. Cel de-al doilea simptom al hemoroizilor il constituie de fapt tocmai sangerarea.

Determinarea genetica ("mostenirea" ereditara) a deteriorarii tesuturilor de suport ale hemoroizilor interni poate constitui o explicatie plauzibila a incidentei crescute a hemoroizilor in unele familii.

De ce simptomele apar intermitent ?

Evolutia naturala a bolii hemoroidale cuprinde perioade intermitente de "liniste" si perioade in care simptomatologia caracteristica este prezenta. Nu exista o corelatie exacta intre marimea hemoroizilor si manifestarea lor clinica, mase hemoroidale largi putand evolua fara nici un simptom, iar mici hemoroizi putand fi responsabili de sangerari importante si disconfort.

Exacerbarea ocazionala a mecanismelor fiziopatologice (constipatia, abuzul de condimente si alcool, etc.) si vasculare care determina intermitenta manifestarilor din boala hemoroidala pot fi explicate prin supraadaugarea fenomenelor inflamatorii care sunt de obicei asociate cu manifestarile acute ale bolii. Aceste fenomene inflamatorii produc cortegiul simptomatic cunoscut (durere, edem, sangerare), determinand pacientul sa se prezinte la medic.

Diversii factori favorizanti care actioneaza intamplator si in cantitati variabile determina aparitia intermitenta a simptomatologiei obisnuite, sau exacerbari acute, ocazionale, de tipul crizelor hemoroidale.

Evolutie si complicatii

Evolutiv, hemoroizii interni parcurg in timp o serie de stadii evolutive, denumite grade ale bolii hemoroidale si numerotate de la 1 la 4, si anume:
  • gradul 1 – hemoroizi neprocidenti
  • gradul 2 – hemoroizi procidenti dupa defecatie, dar reductubili spontan
  • gradul 3 – hemoroizi procidenti, exteriorizabili cu ocazia oricarui efort (defecatie, tuse, stranut, etc.), dar reductibili numai manual
  • hemoroizi interni procidenti, ireductibili (nici macar manual)


Complicatiile bolii hemoroidale au fost clasificate in complicatii dureroase, complicatii hemoragice, complicatii supurative si complicatii diverse (de tipul polipilor sau pseudopolipilor hemoroidali).