Hemoroizi, Tratament hemoroizi

Cu privire la aceasta afectiune a hemoroizilor au fost realizate cercetari inca din cele mai vechi timpuri (Hippocrate, Celse, Äeticus), practicandu-se solutii si tratamente ce constau in cauterizare sau ligaturi. Termenul isi are izvorul in greaca veche de la “haima” = sange si “thoos” = scurgere , ce s-ar putea traduce prin “hemoragie”.
In urma numeroaselor cercetari s-a ajuns la concluzia ca hemoroizii nu sunt altceva decat dilatatii de tip varicos ale venelor anorectale, asemanator varicelor de la membrele inferioare si ca nu devin entitati patologice decat in situatia in care se manifesta clinic prin semne, in rest, fiind considerate fenomene morfologice absolut normale.
Aceste dilatatii venoase anale numite hemoroizi devin entitati patologice numai ca urmare a actiunii unor factori patologici care pot fi infectiosi, disendocrini, functionali ori dismetabolici. Ca urmare a actiunii acestor factori se constata alterarea structurii si troficitatii peretelui venelor hemoroidale, fapt ce determina aparitia boli si implicit transformarea dilatatiilor venoase normale in dilatatii patologice.
Hemoroizii apar dupa varsta de 30 de ani datorita deteriorarii tesutului musculo-fibro-elastic, lucru care determina o mobilitate anormala a mijloacelor de fixare a acestora. Datorita presiunii intrarectala crescute, tesutul de fixare se poate rupe, permitand prolabarea (deplasarea) de hemoroizi interni la nivelul canalului anal. Simptomele aparute ca urmare a acestei afectiuni sunt prolapsul si sangerarile.
Boala provocata de hemoroizi prezinta perioade in care simptomele caracteristice sunt prezente si perioade de liniste. Manifestarea bolii nu prezinta o corespondenta intre dimensiunea si manifstarea clinica a hemoroizilor. Marimea acesora fiind independenta de manifestarea simptomelor specificate. Boala hemoroidala prezinta mai multe stadii, clasificate in 4 grade, de-a lungul carora pot aparea o serie de complicatii, clasificate la randul lor in dureroase supurative, hemoragice, si complicatii diverse (de tipul polipilor sau pseudopolipilor hemoroidali).

Ca tratament al afectiunii hemoroizi avem pe cel medicamentos, chirurgical si non-chirurgical (instrumental). Aceste tratamente au mai mult scopul de a fragiliza mucoasa si de a influenta mobilizarea hemoroizilor, decat scopul de a-i indeparta. In prezent sunt utilizate o multime de metode de rezolvare a siptomelor aparute, printre care amintim: scleroterapia, ligatura cu benzi elastice, fotocoagularea in infrarosu, crioterapia, ligatura arteriala hemoroidala, hemoroidoliza galvanica, yag laser–fotocoagulare, diatermocoagularea monopolara, diatermocoagularea bipolara.

Hemoroizi - tratament fara operatie

Tratarea hemoroizilor va avea loc doar in situatia manifestarilor clinice, rolul hemoroizilor fiind de altfel unui bine stabilit. Exista mai multe metode de tratament pentru hemoroizi, pe baza de medicamente, instrumentale si chirurgicale. La clinica noastra tramentele se realizaza utilizand tehnici nonchirurgicale, oferind pacientului avantajul unei vindecari rapide si eficiente. Experienta personalului medical de elita de care dispunem sta la baza reusitei in rezolvarea cazurilor de hemoroizi prin tratamente fara operatie, satisfactia pacientului fiind unul din principiile care sta la baza functionarii Proctoclinic. Mai multe detalii despre tratamentul bolii hemoroidale puteti gasi pe pagina intitulata tratament hemoroizi din cadrul sectiunii servicii.

Ce sunt hemoroizii ?

Afectiunea legata de hemoroizi este una foarte veche si isi are radacina in greaca provenind din cuvantul hemoragie. Ca si tratamente in tratarea de hemoroizi se recomanda cauterizarea sau ligaturile.
Boala provine de la anumite dilatatii ale venelor anorectale, dilatatii asemanatoare varicelor si care devin patologice din momentul aparitiei simptomelor, in rest acesti hemoroizi fiind fenomene absolut normale.
Dilatatiile venoase devin patologice ca urmare a actiunii unor factori infectiosi, disendocrini, dismetabolici sau functionali. Odata cu actiunea acestor factori apar alterari de structura si troficitate ale peretelui dilatatiilor venoase – hemoroizi.
Ca si simptome ale acestei deplasari putem avea prolapsul si sangerarile. In cazul afectiunilor cu hemoroizi, persoanele afectate pot prezenta si perioade de criza dar si perioade de liniste. Boala hemoroizilor nu prezinta o legatura intre marimea acestora si simptomele bolii, manifestarea bolii nedepinzand de marimea hemoroizilor.
Hemoroizii pot aparea chiar de la varsta de 29-30 de ani din cauza deteriorarii suportului de sustinere, fapt ce determina o mobilitate anormala a acestora. De cele mai multe ori din cazua presiunii intrarectale ridicate, suportul acestora se poate rupe ducand la deplasarea de hemoroizi in interiorul canalului anal.

Hemoroizi - motivele aparitiei

Cauza principala a aparitiei hemoroizilor este deteriorarea tesutului de sustinere, prolapsul fiind unul dintre simptomele caracteristice bolii hemoroizi. Fondul genetic este un factor foarte important, acesta contribuind la aparitia acestui fenomen. Netratata, boala hemoroii poate duca la complicatii de nedorit pentru pacieent, complicatii de tip supurativ sau hemoragic insotite de senzatii de durere profunda. Despre gradele de evolutie ale bolii puteti citi mai multe detalii pe pagina hemoroizi a site-ului nostru.

 
 
Clinica   |    Echipa   |    Aparatura   |    Articole   |    Emisiuni TV
     

Dr. Ovidiu Gostian

Dr. Ovidiu Gostian

Dr. Ovidiu Gostian


 • Din 2000 – 2006 medic specialist si din 2006 si pana în prezent medic primar Anestezie si Terapie intensiva Clinica de Anestezie si Terapie Intensiva Institutul Clinic Fundeni
 • 2000 – 2001 Membru senior în Echipa de Cercetare clinica în Transplantul hepatic
 • Member of the Echipei Anestezice selectionate pentru primul Transplant Cardiac în Romania
 • 2001 – 2003 Membru în echipa de Anestezie si Terapie Intensiva a Departamentului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic Pitié-Salpêtrière Hospital, Paris, France
 • Între 2001 – 2003 Postgraduate High Studies in Anaesthesia and Intensive Care at the Pitié-Salpetrière Hospital, Paris, France

Supraspecializari si competente

 • Diploma of Postgraduate High Studies in Anaesthesia and Intensive Care at the Pitié-Salpetrière Hospital, Paris, France

Cursuri postuniversitare

 • "Qualified Cardio-Pulmonary Resuscitation", European Council of Resuscitation, Bucharest, Romania
 • 1996 " Managementul Urgentelor Clinice " Institutul de Sanatate Publica, Bucuresti, Romania
 • 1999 ESPEN Advanced Course in Clinical Nutrition, Maastricht-Bonn
 • 2002 – 2003 The Postgraduate Diploma in Echocardiography, Paris, France (first year courses)
 • 2003-2004 The Postgraduate Diploma of Participation to the course "Viral Hepatitis, Cytokines and Antiviral Medication", Paris, France
 • 2006 Curs de Ecocardiografie Transtoracica, Bucuresti, Romania

Membru al unor societati stiintifice

 • European Society of Anaesthesiology ESA
 • European Society of Enteral and Parenteral Nutrition ESPEN
 • Societatea Romana de Anestezie si Terapie Intensiva
 • Societatea Romana de Nutritie Enterala si Parenterala

Lector la cursuri postuniversitare

 • Lecturer in the Mobile Anaesthesia Simulation Centre Program(MASC), organized by the Romanian Society of Anaesthesiology and Intensive Care and Abbott Laboratories 2005
 • The safety profile of Sevoflurane – Postgraduate Course in Volatile Induction and Maintenance of Anesthesia (VIMA) 2005, 2006
 • Gas Man program-an overview - Postgraduate Course in Volatile Induction and Maintenance of Anesthesia (VIMA) 2005, 2006

Activitate stiintifica

 • Lucrari stiintifice publicate si/sau comunicate la diverse congrese si manifestari stiintifice în tara si strainatate (Franta, Austria, etc.)
 • Participari la congrese si manifestari stiintifice nationale si internationale
 • Co-investigator în Studiul clinic CHOPIN – Pneumonia nosocomiala – începand cu 2005