Hemoroizi, Tratament hemoroizi

Cu privire la aceasta afectiune a hemoroizilor au fost realizate cercetari inca din cele mai vechi timpuri (Hippocrate, Celse, Äeticus), practicandu-se solutii si tratamente ce constau in cauterizare sau ligaturi. Termenul isi are izvorul in greaca veche de la “haima” = sange si “thoos” = scurgere , ce s-ar putea traduce prin “hemoragie”.
In urma numeroaselor cercetari s-a ajuns la concluzia ca hemoroizii nu sunt altceva decat dilatatii de tip varicos ale venelor anorectale, asemanator varicelor de la membrele inferioare si ca nu devin entitati patologice decat in situatia in care se manifesta clinic prin semne, in rest, fiind considerate fenomene morfologice absolut normale.
Aceste dilatatii venoase anale numite hemoroizi devin entitati patologice numai ca urmare a actiunii unor factori patologici care pot fi infectiosi, disendocrini, functionali ori dismetabolici. Ca urmare a actiunii acestor factori se constata alterarea structurii si troficitatii peretelui venelor hemoroidale, fapt ce determina aparitia boli si implicit transformarea dilatatiilor venoase normale in dilatatii patologice.
Hemoroizii apar dupa varsta de 30 de ani datorita deteriorarii tesutului musculo-fibro-elastic, lucru care determina o mobilitate anormala a mijloacelor de fixare a acestora. Datorita presiunii intrarectala crescute, tesutul de fixare se poate rupe, permitand prolabarea (deplasarea) de hemoroizi interni la nivelul canalului anal. Simptomele aparute ca urmare a acestei afectiuni sunt prolapsul si sangerarile.
Boala provocata de hemoroizi prezinta perioade in care simptomele caracteristice sunt prezente si perioade de liniste. Manifestarea bolii nu prezinta o corespondenta intre dimensiunea si manifstarea clinica a hemoroizilor. Marimea acesora fiind independenta de manifestarea simptomelor specificate. Boala hemoroidala prezinta mai multe stadii, clasificate in 4 grade, de-a lungul carora pot aparea o serie de complicatii, clasificate la randul lor in dureroase supurative, hemoragice, si complicatii diverse (de tipul polipilor sau pseudopolipilor hemoroidali).

Ca tratament al afectiunii hemoroizi avem pe cel medicamentos, chirurgical si non-chirurgical (instrumental). Aceste tratamente au mai mult scopul de a fragiliza mucoasa si de a influenta mobilizarea hemoroizilor, decat scopul de a-i indeparta. In prezent sunt utilizate o multime de metode de rezolvare a siptomelor aparute, printre care amintim: scleroterapia, ligatura cu benzi elastice, fotocoagularea in infrarosu, crioterapia, ligatura arteriala hemoroidala, hemoroidoliza galvanica, yag laser–fotocoagulare, diatermocoagularea monopolara, diatermocoagularea bipolara.

Hemoroizi - tratament fara operatie

Tratarea hemoroizilor va avea loc doar in situatia manifestarilor clinice, rolul hemoroizilor fiind de altfel unui bine stabilit. Exista mai multe metode de tratament pentru hemoroizi, pe baza de medicamente, instrumentale si chirurgicale. La clinica noastra tramentele se realizaza utilizand tehnici nonchirurgicale, oferind pacientului avantajul unei vindecari rapide si eficiente. Experienta personalului medical de elita de care dispunem sta la baza reusitei in rezolvarea cazurilor de hemoroizi prin tratamente fara operatie, satisfactia pacientului fiind unul din principiile care sta la baza functionarii Proctoclinic. Mai multe detalii despre tratamentul bolii hemoroidale puteti gasi pe pagina intitulata tratament hemoroizi din cadrul sectiunii servicii.

Ce sunt hemoroizii ?

Afectiunea legata de hemoroizi este una foarte veche si isi are radacina in greaca provenind din cuvantul hemoragie. Ca si tratamente in tratarea de hemoroizi se recomanda cauterizarea sau ligaturile.
Boala provine de la anumite dilatatii ale venelor anorectale, dilatatii asemanatoare varicelor si care devin patologice din momentul aparitiei simptomelor, in rest acesti hemoroizi fiind fenomene absolut normale.
Dilatatiile venoase devin patologice ca urmare a actiunii unor factori infectiosi, disendocrini, dismetabolici sau functionali. Odata cu actiunea acestor factori apar alterari de structura si troficitate ale peretelui dilatatiilor venoase – hemoroizi.
Ca si simptome ale acestei deplasari putem avea prolapsul si sangerarile. In cazul afectiunilor cu hemoroizi, persoanele afectate pot prezenta si perioade de criza dar si perioade de liniste. Boala hemoroizilor nu prezinta o legatura intre marimea acestora si simptomele bolii, manifestarea bolii nedepinzand de marimea hemoroizilor.
Hemoroizii pot aparea chiar de la varsta de 29-30 de ani din cauza deteriorarii suportului de sustinere, fapt ce determina o mobilitate anormala a acestora. De cele mai multe ori din cazua presiunii intrarectale ridicate, suportul acestora se poate rupe ducand la deplasarea de hemoroizi in interiorul canalului anal.

Hemoroizi - motivele aparitiei

Cauza principala a aparitiei hemoroizilor este deteriorarea tesutului de sustinere, prolapsul fiind unul dintre simptomele caracteristice bolii hemoroizi. Fondul genetic este un factor foarte important, acesta contribuind la aparitia acestui fenomen. Netratata, boala hemoroii poate duca la complicatii de nedorit pentru pacieent, complicatii de tip supurativ sau hemoragic insotite de senzatii de durere profunda. Despre gradele de evolutie ale bolii puteti citi mai multe detalii pe pagina hemoroizi a site-ului nostru.


Plombajul traiectului fistulos

Plombajul traiectului fistulos cu colagen (ANAL FISTULA PLUG)

Complicaţiile şi sechelele redutabile pe care le presupun intervenţiile chirurgicale clasice în fistulele perianale (considerate până nu de mult ca singura modalitate terapeutică), mai ales în ceea ce priveşte rata mare de recidive dar şi riscul important şi inacceptabil al incontinenţei anale (imposibilitatea reţinerii voluntare a gazelor şi ⁄ sau a materiilor fecale), dar şi al stenozelor, cicatrizării vicioase, a suferinţelor penibile şi îndelungate postoperatorii au determinat o continuă preocupare în descoperirea unor metode alternative care să fie lipsite de aceste inconveniente.

Principii terapeutice

Fistula perianală reprezintă o comunicare anormală între interiorul canalului anal şi pielea regiunii din jurul anusului, apărută ca urmare a evoluţiei complicate a unei infecţii perianale (abces, flegmon) netratate sau tratate incomplet sau incorect.
Această comunicare se prezintă ca un canal (traiectul fistulos) conţinând o supuraţie cronică, care nu are nici o şansă de vindecare spontană datorită reinfectării permanente prin orificiul intern cu microbii conţinuţi inevitabil în materiile fecale.
Desfiinţarea acestui traiect şi ⁄ sau a orificiului intern reprezintă scopul oricărui tratament în fistula perianală.
Intervenţiile chirurgicale care presupun excizii de ţesut pot avea consecinţe destructive mutilante, motiv pentru care ele sunt tot mai mult abandonate în favoarea metodelor conservatoare.
Cercetările recente în biotehnologie au condus la descoperirea materiale biologic adezive, capabile să desfiinţeze traiectul fistulos prin adeziunea ţesuturilor la substanţele respective cu care traiectul fistulos este umplut (de tipul Fibrin glue).
Fibrin glue este o tehnică simplă, uşor de suportat de către pacient şi relativ ieftină; prezintă însă o rată destul de mare de insucces (40-50%), datorată în principal imposibilităţii realizării etanşeităţii complete a orificiului fistulos intern şi a menţinerii adezivului biologic în traiectul fistulos în contextul existenţei naturale a unei mari presiuni în interiorul rectului. Din acest motiv de multe ori dopul de fibrină este expulzat din canalul fistulos înainte de a se putea petrece vindecarea.
FISTULA PLUG reprezintă o versiune avansată şi îmbunătăţită a Fibrin glue, care utilizează un dop de colagen bioresorbabil solid, ce poate fi fixat printr-o tehnică specială de sutură la nivelul orificiului fistulos intern, sutură care realizează în acelaşi timp şi etanşarea orificiului fistulos intern, oprind în acest fel contaminarea continuă responsabilă de menţinerea supuraţiei.
Astfel, fistula se va vindeca prin cicatrizare dinspre interior înspre suprafaţă, orificiul extern finnd lăsat deschis pentru drenaj.

Metoda : Plombajul traiectului fistulos cu dop de collagen (ANAL FISTULA PLUG)

Metoda reprezintă cea mai avansată tehnică de tratament în fistula perianală, fiind considerată actualmente "gold standard"-ul acestei afecţiuni.
Procedeul utilizează un dop de colagen bioresorbabil steril obţinut din submucoasă de intestin subţire de porc (SURGISIS, produs de COOK SIS Tehnology, Irlanda), este capabil de vindecare în 83-88% din cazuri, cu o rată extrem de scăzută de infecţii şi aproape lipsit de complicaţii şi sechele.
Plombajul este realizat printr-un material rezorbabil sofisticat care se constituie într-un eşafodaj pe care colagenul pacientului se va depozita şi va determina pe mai departe închiderea şi deci vindecarea fistulei.
SURGISIS-ul este fixat prin sutură cu fire lent resorbabile de peretele canalului anal la nivelul orificiului fistulos intern, orificiu care este astfel închis şi acoperit pentru o mai bună etanşeitate cu un lambou de mucoasă anală alunecat şi fixat peste el.
Poza fistula surgisis - 1

Poza fistula surgisis - 2

Procedeul se desfăşoară în condiţiile unei săli de operaţie, necesită anestezie loco-regională perianală sau anestezie rahidiană şi durează în jur de 40-50 minute.Faptul că procedeul nu presupune excizii de ţesuturi şi deci nici lezări de structure (nervi, muşchi sfincteri, vase, etc.) determină absenţa riscului oricăror complicaţii sau sechele, exceptînd rata de eşec de până la 15-20% din cazuri, situaţie în care metoda poate fi repetată sau se recurge la altă modalitate de tratament.


Avantaje
Procedeul deţine o serie de avantaje importante:
  • Este o metodă minim invazivă care nu presupune modificări anatomice
  • Nu traumatizează ţesuturile, nu sunt secţionate ţesuturile ceea ce înseamnă plagă sau cicatrice postoperatorie şi deci nici durere
  • Poate fi practicată în fistulele înalte fără a mai fi necesar anusul contranaturii
  • Nu există complicaţii, nu comportă risc de incontinenşă sau deformitate postoperatorie
  • 83-88% rată de succes în fistulele simple
  • Ameliorarea simptomatologiei este obţinută rapid
  • Poate fi repetată fără probleme în caz de insucces
  • Nu necesită spitalizare, externarea pacientului făcându-se în aceeaşi zi în care se practică procedeul
  • Nu există durerea postintervenţie, iar recuperarea este extrem de rapidă.

VIDEO