Despre noi > Clinica
 
HAL-RAR

(Ligatura arterială hemoroidală şi repararea ano-rectală) Metodă intrată recent în arsenalul terapeutic proctologic, a fost imaginată de către MORINAGA în anul 1993 ca un procedeu revoluţionar in tratamentul hemoroizilor de gradul II şi III. Deţine o serie de avantaje până acum neegalate decât poate de rezecţia mucoasă circumferenţială (RAR), metodă care se adresează de fapt stadiului IV al bolii, fiind chiar mai puţin invazivă decât aceasta.

Principii terapeutice

HAL-RAR se bazează pe constatarea prezenţei la pacienţii cu boală hemoroidală a unor comunicări anormale între arterele hemoroidale superioare (ramurile acestora) şi venele hemoroidale superioare a căror dilatare patologică constituie hemoroizii.
Circulaţia sanguină normală interpune in mod obişnuit între artere şi vene sistemul capilarelor unde presiunea sângelui este mult scăzută.
Comunicările anormale aduc în vene un aflux sporit de sânge arterial, ceea ce determină creşterea dimensiunilor dilataţiilor hemoroidale, iar presiunea crescută a sângelui din aceste dilataţii determină la rândul ei apariţia simptomelor bolii: sângerare, prolaps („ieşirea” în afara anusului a hemoroizilor după scaun), durere, tumefiere şi tromboze (formarea cheagurilor de sânge în interiorul venelor dilatate în care circulaţia sângelui se face cu anevoie).
Întreruperea afluxului de sânge din artere direct în vene are ca şi consecinţă logică micşorarea şi dispariţia dilataţiilor patologice venoase, care se retrag până la dimensiunile normale şi dispariţia simtomatologiei specifice, deci vindecarea pacientului, circulaţia fiind asigurată în continuare de sistemele hemoroidale mijlocii şi inferioare.
Persistenţa acestor comunicări vasculare după intervenţiile chirurgicale clasice sunt reponsabile de marea rată de recidive întâlnite dupa aceste procedee.

Metoda : DG-HAL / DG-RAR

Reprezintă primul procedeu care utilizează tehnici chirurgicale minim invasive în tratamentul bolii hemoroidale prin abordarea cauzei bolii hemoroidale fără excizie chirurgicală, bandare sau alte metode care acţionează direct asupra maselor hemoroidale propriu-zise.
Este un sistem unic care oferă două opţiuni terapeutice, ligatura arterială hemoroidală - DG-HAL (Doppler-Guided Hemorrhoid Artery Lligation) şi repararea ano-rectală - DG-RAR (Doppler Guided Recto Anal Repair Proctoplasty).DG-HAL (Doppler-Guided Hemorrhoid Artery Lligation)
Procedeul se desfăşoară în condiţiile unei săli operaţie, sub anestezie loco-regională perianală sau anestezie rahidiană, necesară de fapt doar pentru dilatarea anusului (prin care se lucrează) în vederea facilitării execuţiei intervenţiei, ligaturile arteriale fiind practicate la 4-6 cm. deasupra zonei hemoroidale (deci într-o zonă lipsită de nervi), ele fiind de fapt complet nedureroase.
Faptul că procedeul nu se atinge de zona hemoroizilor (zonă foarte bogată în filete nervoase) determină absenţa durerii postintervenţie (extrem de mare după intervenţiile chirurgicale clasice şi de multe ori prezentă şi după ligaturile cu bandă elastică).
Echipamentul cu care se lucrează (produs de A.M.I.- Agency for Medical Innovations, Austria) constă într-un anuscop de unică folosinţă cu lumină proprie, echipat cu un dispozitiv de emitere şi citire a ultrasunetelor
care dă posibilitatea descoperirii ariilor de distribuţie a ramurilor arteriale hemoroidale (număr variabil cu fiecare pacient). Acest dispozitiv este conectat cu o unitate centrală de amplificare care permite evaluarea vizuală şi acustică prin efect Doppler a fluxului în arterele hemoroidale.

Ramurile arteriale sunt apoi ligaturate cu fire de sutură resorbabile, ceea ce va întrerupe aportul anormal de sânge către venele hemoroidale, dilataţiile patologice venoase resorbindu-se ulterior şi, în consecinţă, dispărând boala.
DG-RAR (Doppler Guided Recto Anal Repair Proctoplasty)
În cazul prezenţei prolapsului, în continuarea procedeului de mai sus se practică sutura plastică în mai multe zone a mucoasei rectale prolabate, care este fixată în acelaşi timp de straturile profunde ale peretelui intestinal, dispărând astfel mobilitatea anormală a mucoasei antrenată în timp spre exteriorul anusului (prolapsul), ca o consecinţă a dezvoltării exagerate a maselor hemoroidale.
Procedeul se practica prin intermediul unui dispozitiv special cuprins în trusa sistemului AMI.
În cazul hemoroizilor cu prolaps neglijabil procedeul secund nu mai este practicat.

Avantaje Procedeul deţine o serie de avantaje importante:
  • Este o metodă minim invazivă care nu presupune modificări anatomice
  • Nu traumatizează ţesuturile
  • 95% rată de success în boala hemoroidală de gradul II şi III
  • Ameliorarea simptomatologiei este obţinută rapid
  • Este necesară o singură procedură care durează 20-40 minute
  • Necesită o singură zi de spitalizare, externarea făcându-se în după-amiaza aceleaşi zi
  • Durerea postintervenţie este neglijabilă, iar recuperarea este extrem de rapidă, pacientul putându-si relua activităţile obişnuite a doua zi
  • Complicaţiile sunt în general minore şi nu necesită intervenţii terapeutice deosebite
  • Recuperarea deplină se obţine în 1-3 zile postintervenţie

VIDEO