Despre noi > Clinica
 
Plombajul traiectului fistulos

Plombajul traiectului fistulos cu colagen (ANAL FISTULA PLUG)

Complicaţiile şi sechelele redutabile pe care le presupun intervenţiile chirurgicale clasice în fistulele perianale (considerate până nu de mult ca singura modalitate terapeutică), mai ales în ceea ce priveşte rata mare de recidive dar şi riscul important şi inacceptabil al incontinenţei anale (imposibilitatea reţinerii voluntare a gazelor şi ⁄ sau a materiilor fecale), dar şi al stenozelor, cicatrizării vicioase, a suferinţelor penibile şi îndelungate postoperatorii au determinat o continuă preocupare în descoperirea unor metode alternative care să fie lipsite de aceste inconveniente.

Principii terapeutice

Fistula perianală reprezintă o comunicare anormală între interiorul canalului anal şi pielea regiunii din jurul anusului, apărută ca urmare a evoluţiei complicate a unei infecţii perianale (abces, flegmon) netratate sau tratate incomplet sau incorect.
Această comunicare se prezintă ca un canal (traiectul fistulos) conţinând o supuraţie cronică, care nu are nici o şansă de vindecare spontană datorită reinfectării permanente prin orificiul intern cu microbii conţinuţi inevitabil în materiile fecale.
Desfiinţarea acestui traiect şi ⁄ sau a orificiului intern reprezintă scopul oricărui tratament în fistula perianală.
Intervenţiile chirurgicale care presupun excizii de ţesut pot avea consecinţe destructive mutilante, motiv pentru care ele sunt tot mai mult abandonate în favoarea metodelor conservatoare.
Cercetările recente în biotehnologie au condus la descoperirea materiale biologic adezive, capabile să desfiinţeze traiectul fistulos prin adeziunea ţesuturilor la substanţele respective cu care traiectul fistulos este umplut (de tipul Fibrin glue).
Fibrin glue este o tehnică simplă, uşor de suportat de către pacient şi relativ ieftină; prezintă însă o rată destul de mare de insucces (40-50%), datorată în principal imposibilităţii realizării etanşeităţii complete a orificiului fistulos intern şi a menţinerii adezivului biologic în traiectul fistulos în contextul existenţei naturale a unei mari presiuni în interiorul rectului. Din acest motiv de multe ori dopul de fibrină este expulzat din canalul fistulos înainte de a se putea petrece vindecarea.
FISTULA PLUG reprezintă o versiune avansată şi îmbunătăţită a Fibrin glue, care utilizează un dop de colagen bioresorbabil solid, ce poate fi fixat printr-o tehnică specială de sutură la nivelul orificiului fistulos intern, sutură care realizează în acelaşi timp şi etanşarea orificiului fistulos intern, oprind în acest fel contaminarea continuă responsabilă de menţinerea supuraţiei.
Astfel, fistula se va vindeca prin cicatrizare dinspre interior înspre suprafaţă, orificiul extern finnd lăsat deschis pentru drenaj.

Metoda : Plombajul traiectului fistulos cu dop de collagen (ANAL FISTULA PLUG)

Metoda reprezintă cea mai avansată tehnică de tratament în fistula perianală, fiind considerată actualmente "gold standard"-ul acestei afecţiuni.
Procedeul utilizează un dop de colagen bioresorbabil steril obţinut din submucoasă de intestin subţire de porc (SURGISIS, produs de COOK SIS Tehnology, Irlanda), este capabil de vindecare în 83-88% din cazuri, cu o rată extrem de scăzută de infecţii şi aproape lipsit de complicaţii şi sechele.
Plombajul este realizat printr-un material rezorbabil sofisticat care se constituie într-un eşafodaj pe care colagenul pacientului se va depozita şi va determina pe mai departe închiderea şi deci vindecarea fistulei.
SURGISIS-ul este fixat prin sutură cu fire lent resorbabile de peretele canalului anal la nivelul orificiului fistulos intern, orificiu care este astfel închis şi acoperit pentru o mai bună etanşeitate cu un lambou de mucoasă anală alunecat şi fixat peste el.
Poza fistula surgisis - 1

Poza fistula surgisis - 2

Procedeul se desfăşoară în condiţiile unei săli de operaţie, necesită anestezie loco-regională perianală sau anestezie rahidiană şi durează în jur de 40-50 minute.Faptul că procedeul nu presupune excizii de ţesuturi şi deci nici lezări de structure (nervi, muşchi sfincteri, vase, etc.) determină absenţa riscului oricăror complicaţii sau sechele, exceptînd rata de eşec de până la 15-20% din cazuri, situaţie în care metoda poate fi repetată sau se recurge la altă modalitate de tratament.


Avantaje
Procedeul deţine o serie de avantaje importante:
  • Este o metodă minim invazivă care nu presupune modificări anatomice
  • Nu traumatizează ţesuturile, nu sunt secţionate ţesuturile ceea ce înseamnă plagă sau cicatrice postoperatorie şi deci nici durere
  • Poate fi practicată în fistulele înalte fără a mai fi necesar anusul contranaturii
  • Nu există complicaţii, nu comportă risc de incontinenşă sau deformitate postoperatorie
  • 83-88% rată de succes în fistulele simple
  • Ameliorarea simptomatologiei este obţinută rapid
  • Poate fi repetată fără probleme în caz de insucces
  • Nu necesită spitalizare, externarea pacientului făcându-se în aceeaşi zi în care se practică procedeul
  • Nu există durerea postintervenţie, iar recuperarea este extrem de rapidă.

VIDEO