Despre noi > Articole - Regimul igieno-dietetic in bolile proctologice
 
 
Clinica   |    Echipa   |    Aparatura   |    Articole   |    Emisiuni TV
     
Articole

Regimul igieno-dietetic in bolile proctologice

Constipatia (definita ca un scaun prea mare, prea tare sau prea rar) este una dintre cauzele majore a multor afectiuni proctologice precum ar fi: hemoroizii interni patologici, fisura anala, ulcerul rectal, trombozele hemoroidale externe, tromboflebita hemoroidala, etc.  Alte conditii patologice sunt favorizate de consipatie si un regim alimentar incorect: divericuloza si diverticulita colonica, polipii colonici, cancerul colorectal, hipercolesterolemia, etc.

Cel mai frecvent constipatia este consecinta unei alimentaii incorecte in primul rind, dar un stil de viata sedentar contribuie la agravarea acesteia. In rare situatii, constipatia are cauze organice, nelegate de alimenatie, dar aceasta categorie redusa nu face obiectul acestei prezentari, urmind a fi abordata intr-o lucrare viitoare.

Un regim alimentar corect presupune un aport alimentar echilibrat atit cantitativ cit si calitativ  si un aport lichidian suficient.

Strict din punct de vedere a constipatiei, aportul de fibre vegetale (fibre alimentare) solubile si insolubile este de o importanta fundamentala pentru obtinerea unui scaun corect. Aceste fibre alimentare se gasesc in cantitati variabile in produsele de origine vegetala. Ca regula generala acestea trebuiesc consumate cit mai putin preparate termic, intr-o forma cit mai apropiata de cea naturala (de exemplu fructele care se pot minca cu coaja trebuie mincate cu coaja). Fulgii de cereale (ovaz, secara) contin cantitati mari de fibre. Deasemenea produsele din faina integrala au un aport ridicat de fibre. Cerealele dulci, produsele din faina alba, prin prelucrare, si-au pierdut o mare parte din nutrienti nefiind recomandate in exces intr-o dieta normala, aducind multe calorii “goale” din punct de vedere nutritional. Trebuiesc evitate alimentele uscate, sau cele cunoscute a favoriza constipatia (gen cascavaluri, brinzeturi uscate, masline, banane, orez, etc). Se recomanda a avea 2 mese exclusiv de vegetale zilnic.

Cantitatea de lichide ingerata zilnic ar trebui sa fie la nivelul a 2 – 2,5 l/zi, pe cit posibil relativ uniform repartizata pe parcursul zilei. In cazul persoanelor active fizic si in conditii de temeraturi ridicate aceasta cantitate trebuie sa fie mai mare pentru a compensa pierderile prin transpiratie in cadrul procesului de termoreglare a organismului. Sunt de evitat lichidele hiperosmolare gen sucuri indulcite care in final deshidrateaza organismul, pe linga efectul nefast al zaharului continut precum si bauturile alcoolice care prin favorizarea diurezei vor avea ca efect final deshidratarea organismului.

Miscarea (macar o ora de mers pe jos zilnic) contribuie la un tranzit intestinal normal, fiind un factor absolut necesar unei vieti sanatoase. Sedentarismul prelungit (stat pe scaun, in masina, in picioare) trebuie evitat.

Desi nu au legatura cu constipatia, condimentele picante, mustarul, usturoiul trebuiesc consumate cu moderatie in cazul bolilor proctologice, iar uneori chiar evitate (de exemplu in cazul fisurii anale).

In concluzie, un regim alimentar corect, o viata sanatoasa , evitarea abuzurilor alimentare por preveni aparitia unor boli proctologice neplacute dar sunt si o conditie a unor rezultate favorabile ale tratamentului.



Alte articole :
- Regimul igieno-dietetic in bolile proctologice
- Tratamentul modern al fistulei perianale
- HOTNEWS.RO
- Tratamentul modern al bolilor anale - Almanah Medical.ro